Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Γυναίκες! Προφυλαχθείτε από τα εγκεφαλικά

Οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ότι με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου,
αναφέρει η Εταιρεία Εγκεφαλικών (SA) της Βρετανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 60% των εθελοντριών δεν ήξεραν πόση ήταν η αρτηριακή πίεσή τους. Επιπλέον, τα δύο τρίτα δεν ήξεραν καν πόση πρέπει να είναι η πίεσή τους. Και αυτό, τη στιγμή που οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να πεθάνουν από εγκεφαλικό.

Τα στοιχεία προέρχονται από δύο δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία GFKNOP και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών.

Σύμφωνα με την SA, τα εγκεφαλικά αποτελούν την συνηθέστερη αιτία μόνιμης αναπηρίας. Μόνο στη Βρετανία, παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε εβδομάδα 110 γυναίκες ηλικίας κάτω των 65 ετών, οι 37 από τις οποίες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του. Εάν οι γυναίκες αυτές ήλεγχαν την πίεσή τους, οι 15 δεν θα πάθαιναν καν εγκεφαλικό.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι μολονότι είχε χορηγηθεί αντιυπερτασική αγωγή σε περισσότερο από το 20% των εθελοντριών, περισσότερες από μία στις δέκα δεν την έπαιρναν συστηματικά, με συνέπεια να θέτουν τον εαυτό τους σε ακόμα υψηλότερο κίνδυνο.

Επιπλέον, περισσότερο από το 80% των εθελοντριών δεν γνώριζαν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως εγκεφαλικού, ενώ το 75% αγνοούσαν πως η κακή διατροφή και η υπερκατανάλωση αλκοόλ επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο.

Τι πρέπει να κάνουν

«Η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη ασκήσεως σημαίνουν ότι οι γυναίκες ωθούν την πίεσή τους σε υψηλά επίπεδα, δίχως να το αντιλαμβάνονται», δήλωσε ο Τζο Κόρνερ, εκπρόσωπος της SA.

«Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού – η ήπιας εντάσεως άσκηση, λ.χ., όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 27%, ενώ δύο μεγάλες σαλάτες την ημέρα και τρία φρούτα τον μειώνουν κατά 25%», πρόσθεσε.

Η SAσυνιστά στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να ελέγχουν μία φορά τον χρόνο την πίεσή τους, και να φροντίζουν να την διατηρούν σε επίπεδα έως 120/80 mmHg.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου