Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Όσα πρέπει να τρώνε τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία

«Το μήλο κάτω απ’ την μηλιά θα πέσει», λέει μία λαϊκή ρήση και στην περίπτωση της διατροφής των παιδιών οι γονείς είναι εκείνοι που δείχνουν τον δρόμο.

Το star.gr απευθύνθηκε στην διατροφολόγο Μαρίνα Παπάζογλου και ετοίμασε μία λίστα με όσα πρέπει να τρώνε τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία!

Όπως τονίζει η κα. Παπάζογλου, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αντιγράφουν τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους και για τον λόγο αυτό οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικές με τα τρόφιμα που δίνουν στα «βλαστάρια» τους.

Στην μετάβαση από το θηλασμό στο κουταλάκι και το ποτήρι, το παιδί αρχίζει να εκφράζει τις προσωπικές του προτιμήσεις και δεν θα διστάσει να απλώσει το χέρι και να αρπάξει κάτι από αυτό που τρώνε δίπλα του. Ο ουρανίσκος του είναι πλέον έτοιμος να δεχτεί νέες γεύσεις και αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη στιγμή για να μάθει να τρέφεται σωστά.

Επισημαίνοντας πως σημασία δεν έχει η εμφάνιση του πιάτου, αλλά η ουσία του, η κα. Παπάζογλου, ως ειδικός και ως μητέρα, προτείνει τα ακόλουθα:

- Μια κρέμα ή ένα ρυζόγαλο φτιαγμένο με γάλα εβαπορέ ή γάλα σε σκόνη (αναλόγως ποιο γάλα πίνει το δικό σας παιδί), στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε δημητριακά ολικής άλεσης ή κινόα, το οποίο δεν περιέχει γλουτένη και είναι πιο εύπεπτο από ότι το σιτάρι.

- Γιαούρτι με μαρμελάδα σπιτική (μιας και το μέλι αποφεύγεται συνήθως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα) ή αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες ή και κομμάτια από φρέσκα φρούτα και λίγη κανέλλα.

- Μπισκότα ολικής αλέσεως ή μουστοκούλουρα ή ακόμα και κουλουράκια από πετιμέζι (αν σας το επιτρέψει ο παιδίατρος σας), τα οποία βάζοντάς τα σε κουπάτ, έχουμε πολλά και ωραία σχήματα. Λίγη άχνη ζάχαρη ή και κανέλλα μπορούν να δώσουν μια άλλη νότα στα κουλουράκια μας και να πάρουν τη θέση της σοκολάτας. Ας μην ξεχνάμε ότι η σοκολάτα είναι από τα πρώτα τρόφιμα στη λίστα των αλλεργιών και καλό θα ήταν να την αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν.

- Μια αντιπρόταση για τη μπισκοτόκρεμα του παιδιού μας είναι μια μικρή μπανάνα πολτοποιημένη με λίγο χυμό πορτοκαλιού και 2-3 μπισκότα ολικής αλέσεως.

- Μπάρες δημητριακών φτιαγμένες από τα χεράκια μας, ώστε να είμαστε σίγουρες ότι δεν περιέχουν ξηρούς καρπούς που αποτελούν κίνδυνο για πνιγμό και αλλεργίες.

- Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, λίγο χυμό πορτοκαλιού ή ροδιού και κανέλλα.

- Γρανίτα από φρεσκοστυμμένα φρούτα.

- Μπαστουνάκια από φρέσκα λαχανικά.

- Ζελέ που μπορούμε να φτιάξουμε με φύλλα ζελατίνης και φρούτα εποχής, πολύ εύκολα μόνες μας.

- 1 μικρό κομμάτι κέικ σπιτικό (κατά προτίμηση χωρίς αυγό).

- Αν το παιδί μας τρώει αυγό και τυροκομικά προϊόντα, μια άκρως θρεπτική πρόταση για το κολατσιό του είναι ένα κομμάτι πίτα με χόρτα ή και μυρωδικά εποχής και λίγη μυζήθρα ή ανθότυρο.

Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές:

1. Ας μην ξεχνάμε ότι το στομαχάκι του παιδιού είναι πολύ μικρότερο από αυτό των ενηλίκων. Άρα σε καμία περίπτωση, δεν παραλληλίζουμε την μερίδα του παιδιού με τη δική μας.

2. Η επιμονή δεν είναι καλός σύμμαχος στην προσπάθειά μας να ταΐσουμε το παιδί μας στην περίπτωση που δεν του αρέσει η επιλογή μας. Κάθε παιδί έχει δική του προσωπικότητα και θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ακριβώς έτσι.

3. Και καλύτερος «σύμβουλος» ας γίνει η δημιουργικότητα μας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των γευμάτων του παιδιού μας.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου