Σαράντα ημέρες πρέπει να παραμείνει κλεισμένη στο σπίτι μία λεχώνα με το μωρό της, όπως επιτάσσει η λαϊκή δοξασία στη χώρα μας.
Πέρα από τη λογική εξήγηση ότι τόσο η μητέρα, λόγω του εξασθενημένου οργανισμού από τη γέννα, όσο και το βρέφος, λόγω του ότι είναι απροστάτευτο από αντισώματα, χρειάζονται προσοχή, όλα τα υπόλοιπα που έχουμε ακούσει (και είναι αλήθεια ότι ακόμα και σήμερα νεαρές κοπέλες τα εφαρμόζουν!) είναι προκαταλήψεις.
«Η λεχώνα δεν πρέπει να δέχεται επισκέψεις μετά τη δύση του ηλίου, ούτε να κυκλοφορεί στο δρόμο», «η λεχώνα δεν πρέπει να απλώνει το βράδυ τα ρούχα του μωρού της…», «αν συναντηθούν δύο λεχώνες δεν πρέπει να μιλήσει η μία στην άλλη», «η λεχώνα δεν πρέπει να πάει στην Εκκλησία», «η λεχώνα δεν πρέπει να κάνει επισκέψεις με το μωρό, γιατί θα φέρει γρουσουζιά!» και άλλα πολλά, που μόνο μειδίαμα μπορεί να προκαλέσουν σε όσους σκέφτονται λίγο πιο λογικά!
Όποιον γιατρό και αν ρωτήσετε, γυναικολόγο ή παδίατρο, θα σας εξηγήσει ότι όλα αυτά απλά τα επινόησε ο θυμόσοφος λαός, για να προστατέψει τις λεχώνες και τα βρέφη σε εποχές που και η υγιεινή ανθρώπων και αντικειμένων υπολειπόταν από τη σημερινή, αλλά και που η ιατρική επιστήμη δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, που σήμερα θεωρούνται θέματα ρουτίνας.
Επομένως, η τήρηση του 40ημερου αποσκοπούσε στην προστασία της υγείας της λεχώνας και του βρέφους. Τα μέτρα προστασίας των λεχώνων και των μωρών τους διανθίστηκαν με μεταφυσικά στοιχεία σε εποχές που το μορφωτικό επίπεδο του λαού γενικότερα ήταν πολύ πιο χαμηλό από ότι σήμερα, ενώ το ρόλο της στη διατήρηση των υπερβολών έπαιξε και η Εκκλησία. Επιπλέον, τα παλαιότερα χρόνια που οι γυναίκες γεννούσαν στα σπίτια τους, υπήρχε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις λεχώνες, κυρίως από μολύνσεις.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι νέες και σύγχρονες μητέρες είναι να αποδεχτούμε ότι για τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, είμαστε λίγο πιο εξασθενημένες –σωματικά και ψυχικά- και να επικεντρωθούμε στο πως θα προστατέψουμε το μωρό μας, χωρίς υπερβολές του τύπου να μη το δει κανείς, να μην το αγγίξει κανείς, να μην το κοιτάξει κανείς. Να θυμάστε ότι τηρώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής στους επισκέπτες μας, μπορούμε κι εμείς και το μωρό μας να χαρούμε τη χαρά της συντροφιάς τους.
Χριστίνα Αμερικάνου
christina.amerikanou@mother.gr
Πηγή: http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=998
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου