Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Έχουν σχέση τα λίπη με τον καρκίνο του μαστού;

Προσθήκη λεζάντας
Όσο περισσότερα λίπη τρώει μια γυναίκα τόσο περισσότερο κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση,
αναφέρουν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (ΝCΙ) των ΗΠΑ. Αναλύοντας στοιχεία από 188.736 εθελόντριες διαπίστωσαν επίσης ότι το εύρημα αφορά όλα τα είδη λιπών των τροφίμων - ακόμα και αυτά που θεωρούνται ωφέλιμα.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου», 3.501 εθελόντριες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια των τεσσεράμισι ετών που τις παρακολουθούσαν.

Βάσει των απαντήσεων που είχαν δώσει οι γυναίκες σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο για την καθημερινή κατανάλωση τροφής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες προσελάμβαναν το 40% των καθημερινών θερμίδων τους από λίπη είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν τα μισά λίπη.

Όλα τα είδη

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα Κ.Μ. Θίμποτ, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου αφορούσε όλα τα είδη λιπών: τα κεκορεσμένα (θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία και προέρχονται κυρίως από ζωικής προέλευσης τρόφιμα), τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα (σε αυτά περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο και τα φυτικά έλαια).

Πρακτικά, αυτό αποτελεί επιπλέον απόδειξη ότι ακόμα και τα ωφέλιμα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει την υπερκατανάλωση λίπους με τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, έχουν υπάρξει και ερευνητικές εργασίες οι οποίες δεν είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την αντίφαση αυτή στο ότι πολλές από τις άλλες μελέτες δεν είχαν εθελόντριες που να προσλαμβάνουν μόνο το 20% των καθημερινών θερμίδων τους από λίπη (το ποσοστό αυτό γενικώς θεωρείται χαμηλό), γεγονός που ενδέχεται να αποτέλεσε εμπόδιο στην ανίχνευση της διαφοράς.

Το σωματικό λίπος

Πάντως, σε σχόλιό τους που συνοδεύει τη νέα μελέτη, οι δρες Στέφανι Σμιθ-Γουόρνερ και Μέιρ Στάμπφερ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, γράφουν ότι μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα, καλύτερα είναι οι γυναίκες να προσέχουν το σωματικό λίπος τους και όχι τόσο το λίπος των τροφίμων.

Όπως επισημαίνουν, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους και του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου του μαστού μετά την κλιμακτήριο.

Στην πραγματικότητα, το να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη ή παχύσαρκη μετά την εμμηνόπαυση θεωρείται ισχυρός παράγων κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ενώ τα περιττά κιλά δεν σχετίζονται μόνο με τον καρκίνο, αλλά και με την καρδιοπάθεια, την υπέρταση και άλλα δεινά...

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου