Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Μετά την καισαρική τομή, φυσιολογική γέννα;

Ελπίδες σε χιλιάδες μητέρες που επιθυμούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό το δεύτερο και το τρίτο παιδάκι τους μετά την απόκτηση του πρώτου με καισαρική τομή δίνουν πλέον οι επιστήμονες.
Ετσι η άποψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα «μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική» καταρρίπτεται, καθώς τα δεδομένα έχουν ανατραπεί. Σύμφωνα με τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. επιμελητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτη μεγάλου μαιευτηρίου της Αθήνας Στέφανο Χανδακά, «οι γυναίκες πλέον ύστερα από καισαρική τομή μπορούν να γεννούν φυσιολογικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις». Ο ίδιος εξηγεί: «Παλιά η διάνοιξη της μήτρας στην καισαρική τομή γινόταν με κάθετη τομή. Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 με τη συνήθη οριζόντια τομή της μήτρας η πιθανότητα ρήξης έχει ελαχιστοποιηθεί (λιγότερο από 0,3%)».

Το Βρετανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων προτείνει πλέον, υπό προϋποθέσεις, φυσιολογικό τοκετό ύστερα από καισαρική τομή. Οπως επισημαίνουν οι γυναικολόγοι, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες η προηγηθείσα καισαρική τομή δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για τοκετό με καισαρική και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Η εναλλακτική λύση είναι ο φυσιολογικός τοκετός ύστερα από καισαρική τομή ή «κολπική γέννα ύστερα από καισαρική». Πολλές γυναίκες που στο άμεσο παρελθόν, αν και ήθελαν να γεννήσουν φυσιολογικά, αναγκάστηκαν να γεννήσουν με καισαρική τομή, τώρα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους και να γεννήσουν το επόμενο παιδί τους με φυσιολογικό τοκετό.

Ο προγραμματισμένος φυσιολογικός τοκετός ύστερα από προηγούμενη καισαρική τομή έχει ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 70-80%, απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες. Εάν πριν από την καισαρική τομή είχε προηγηθεί ένας φυσιολογικός τοκετός, τότε το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 87-90%.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου