Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Σήμα κινδύνου για τους 17 νεκρούς από τη γρίπη

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η εποχική γρίπη. Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο ιό «Γιαμαγκάτα» προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές.



Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως η καλύτερη θωράκιση απέναντι στον ιό είναι η έγκαιρη διάγνωση και ο εμβολιασμός, αν και το εμβόλιο που κυκλοφορεί δεν καλύπτει πλήρως τα νέα στελέχη του ιού, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να εμφανίζουν ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα.


Είναι χαρακτηριστικό πως ο νέος ιός είναι μια μικρομετάλλαξη της γρίπης που ονομάζεται «Γιαμαγκάτα» και έχει εισέλθει στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα να έχουν προσβληθεί εκατοντάδες πολίτες. Συγκεκριμένα, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης συνολικά δεκαεπτά άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ηλικιωμένοι που αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα και δεν είχαν εμβολιαστεί. Οι δεκατρείς από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν μέσα σε μονάδες εντατικής θεραπείας.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Espresso» η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, αυτή την περίοδο η εξάπλωση του ιού της γρίπης βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και θωράκισης του οργανισμού τους.


«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού τα φετινά κρούσματα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με τα περσινά. Τα περιστατικά θανάτου δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού κάθε χρόνο υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους από τη γρίπη. Φέτος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό ανέρχεται σε δεκαεπτά, ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα εξήντα πέντε χρόνια. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν χάσει τη ζωή τους 149 άτομα! Θεωρητικά η φετινή χρονιά είναι καλύτερη και ο ιός πιο καλοήθης. Αυτό που λέμε στους πολίτες είναι να εμβολιάζονται, αλλά και να επισκέπτονται τον γιατρό τους όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός και βήχας».


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου