Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσια νοσοκομεία είπαν "όχι" σε ετοιμόγεννες γιατί δεν είχαν να πληρώσουν


Τουλάχιστον τέσσερα δημόσια νοσοκομεία στην χώρα αρνήθηκαν μέσα στο Νοέμβριο να περιθάλψουν ετοιμόγεννες επειδή
οι οικογένειές τους δεν είχαν για να πληρώσουν. Αυτό καταγγέλλει η «Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο χρέος & στα μέτρα λιτότητας» και η «Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών», σε μια προσπάθεια να γνωστοποιηθούν τα πρόσφατα περιστατικά άρνησης δημόσιων νοσοκομείων να περιθάλψουν ετοιμόγεννες γυναίκες, επειδή αδυνατούσαν να προκαταβάλουν το ορισθέν αντίτιμο!


Βάσει του τιμοκαταλόγου του Υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1.500 ευρώ η καισαρική τομή. Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αρκετά μικρότερο μόλις 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική.  Εφαρμόζοντας λοιπόν το μέτρο της «κλειστής ενοποιημένης νοσηλείας», τα νοσοκομεία αρνήθηκαν να περιθάλψουν τις εγκυμονούσες γυναίκες επειδή δεν είχαν χρήματα να δώσουν.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα περιστατικά συνέβησαν τον περασμένο μήνα σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου. Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αντέδρασαν, κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ. «Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία», δήλωσαν οι γυναικείες οργανώσεις...


Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου