Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για μια οικογένεια.
Οι έφηβοι, αντιμέτωποι με τις έντονες ορμονικές αλλαγές της εφηβείας και έναν ολοένα και πιο πολύπλοκο κόσμο, μπορεί να νιώθουν ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς, πόσο μάλλον οι γονείς τους.
Κατά συνέπεια, μπορεί ο έφηβος να νιώθει θυμωμένος, μόνος και μπερδεμένος ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει και δύσκολα ζητήματα όπως θέματα αναζήτησης ταυτότητας, φίλων, σεξουαλικής συμπεριφοράς, αλκοόλ και ναρκωτικών.
Πως νιώθουν οι γονείς
Οι γονείς από την πλευρά τους μπορεί να νιώθουν θυμωμένοι και εκνευρισμένοι που ο έφηβος δείχνει να τους αγνοεί εντελώς. Οι τρόποι πειθαρχίας που στο παρελθόν λειτουργούσαν δεν φαίνεται πλέον να είναι αποτελεσματικοί. Επιπλέον οι γονείς μπορεί να νιώθουν φόβο και απελπισία με τις επιλογές που κάνει ο έφηβος.
Έτσι η περίοδος αυτή μπορεί να είναι αρκετά επεισοδιακή για τη ζωή της οικογένειας. Μεταξύ των συνηθισμένων τομέων σύγκρουσης ανάμεσα σε γονείς και εφήβους είναι:
•Το ωράριο εξόδου
•Η επιλογή των φίλων
•Ο χρόνος που αφιερώνεται στην οικογένεια και στους φίλους
•Οι επιδόσεις στο σχολείο ή τη δουλειά
•Το προνόμιο της οδήγησης
•Τα ραντεβού και σεξουαλικές επαφές
•Ο τρόπος ένδυσης, το χτένισμα και το μακιγιάζ
•Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.
Η αντιμετώπιση των ζητημάτων της εφηβείας μπορεί να αποτελεί δοκιμασία για ολόκληρη την οικογένεια. Ωστόσο, οι οικογένειες συνήθως τα καταφέρνουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους αναπτυξιακούς στόχους αυτής της φάσης - μείωση της εξάρτησης από τους γονείς, ενισχύοντας ταυτόχρονα την υπευθυνότητα και την ανεξαρτησία.
Τα ανησυχητικά σημάδια
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά προειδοποιητικά σημάδια ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και ότι η οικογένεια χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Μεταξύ αυτών είναι η επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά του εφήβου, η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, η χαλαρών ηθών σεξουαλική συμπεριφορά, οι κοπάνες από το σχολείο, οι μικροσυγκρούσεις με το νόμο, ή η φυγή από το σπίτι. Ομοίως επικίνδυνη είναι η κατάσταση, εάν ο γονιός καταλήξει να χτυπήσει ή να πειθαρχήσει με άλλου είδους σωματική βία τον έφηβο στην προσπάθειά του να επιβάλει πειθαρχία.
Πηγή: American Psychological Association
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου