Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Χημικές ουσίες των σαμπουάν συνδέονται με πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια


Διάφορες χημικές ουσίες που υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων, τα σαμπουάν και τα βερνίκια νυχιών μπορεί να πυροδοτούν πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια

, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο που διατρέχουν για καρκίνο και διαβήτη, υποστηρίζουν επιστήμονες.







Ερευνητές που εξέτασαν τη χρήση των φαινολών, των φθαλικών και των φυτοοιστρογόνων που χρησιμοποιούνται στις κονσέρβες, καθώς και σε αρώματα, λοσιόν και σαμπουάν, βρήκαν ότι οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι επιβλαβείς, καθώς επηρεάζουν τις ορμόνες του σώματος.






Μελέτη των επιδράσεων των τριών αυτών κατηγοριών σε 1.151 κορίτσια προεφηβικής ηλικίας στις ΗΠΑ έδειξε ότι προκάλεσαν ποικιλία προβλημάτων στην εφηβεία.






Η Dr. Mary Wolf, ογκολόγος στη Σχολή Ιατρικής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρώιμη εφηβική ανάπτυξη στα κορίτσια μπορεί να έχει αρνητικές κοινωνικές και ιατρικές επιδράσεις, όπως ανάπτυξη καρκίνου και διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία».






«Η έρευνά μας δείχνει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται τα κορίτσια σε καθημερινή βάση και είτε πρώιμης είτε καθυστερημένης ανάπτυξης. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα δεδομένα αυτά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτών των συχνών περιβαλλοντικών παραγόντων στον κίνδυνο που έχουν τα κορίτσια.»






Τα κορίτσια ήταν ηλικίας 6-8 ετών όταν εντάχθηκαν στη μελέτη και 7-9 ετών όταν λήφθηκαν δείγματα ούρων τους και αναλύθηκαν για την παρουσία φαινολών, φθαλικών και φυτοοιστρογόνων.






Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Environmental Health Perspectives, βρήκε ότι και οι τρεις αυτές κατηγορίες χημικών ήταν ευρέως ανιχνεύσιμες και η υψηλή έκθεση σε ορισμένες από αυτές σχετίστηκε με πρώιμη ανάπτυξη μαστών. Η ισχυρότερη σχέση βρέθηκε με τα φθαλικά και τα φυτοοιστρογόνα. Τα φθαλικά που υπάρχουν σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως λοσιόν και σαμπουάν, ιδίως αυτά που έχουν άρωμα, σχετίστηκαν με πρώιμη ανάπτυξη μαστών και τριχοφυΐας στην ηβική περιοχή.






Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονταν από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές συνήθειες ή ο δείκτης μάζας σώματος (βάρος σε σχέση με το ύψος). Ωστόσο, επειδή η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες είναι πολύ συχνή, ακόμη και αν η σχέση τους με την ηβική ανάπτυξη δείχνει σε ορισμένες περιπτώσεις μικρή, οι επιπτώσεις στον συνολικό πληθυσμό είναι σημαντικές.






Πηγή:


Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου