Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η Λίστα των «Ε» και οι χρωστικές.


Τα γνωστά σε όλους μας «Ε» είναι τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν και τα περισσότερα είναι ασφαλή (όχι όμως και υγιεινά-διατροφικά τουλάχιστον) για μερικά έχει αμφισβητηθεί η ασφάλεια τους. Μάλιστα επειδή έχουν αποκτήσει κακή φήμη τα «Ε», πολλές εταιρίες έχουν σταματήσει να αναγράφουν στη λίστα των συστατικών με την ονομασία «Ε» και χρησιμοποιούν το πραγματικό όνομα του πρόσθετου οπότε ο καταναλωτής δεν βλέπει το γράμμα «Ε» και έτσι μπορεί να πιστέψει (λανθασμένα) ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν περιέχει πρόσθετα. Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια πρόσθετα δεν είναι τόσο ασφαλή, ένα παράδειγμα είναι οι χρωστικές, τα χρώματα δηλαδή. Μία Βρετανική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα σε παιδιά. Πολλές χώρες λοιπόν αποφάσισαν αυτόνομα να απαγορέψουν τη χρήση αυτών των χρωστικών. Ωστόσο στην ΕΕ συνεχίζεται να επιτρέπεται η χρήση τους. Προς το παρόν οι διάφορες επιστημονικές επιτροπές μελετούν τα στοιχεία και ήδη περιόρισαν το μέγιστο ασφαλές όριο για κάποιες από αυτές τις χρωστικές, ωστόσο δεν τις απαγόρεψαν.







Οι παρακάτω χρωστικές η έχουν απαγορευτεί εθελοντικά σε μερικές χώρες όπως Αγγλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Καναδά, Η.Π.Α. η γίνονται μελέτες χωρίς όμως ξεκάθαρα αποτελέσματα. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι θεωρούνται ασφαλή προς το παρόν από την ΕΕ...Ε 102 Ταρτραζίνη


Ε 104 Κίτρινο της κινολίνης


Ε 110 Κιτρινοπορτοκαλί S


Ε 122 Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη


Ε 124 Πονσώ 4R; Ερυθρό της κοχενίλης A


Ε 129 Ερυθρό-Allura AC






Για να δεις όλη τη λίστα των εγκεκριμένων «Ε» μπορείς να πας σε λίστα που έχει ο ΕΦΕΤ στα ελληνικά, η στη λίστα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) στα αγγλικά.

Πηγή http://natofao.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου