Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τι κολατσιό να παίρνει μαζί του στο σχολείο;


Τόσες ώρες στο σχολείο, τόσο φορτωμένο πρόγραμμα! Ποια είναι η σημασία του κολατσιού και τι πρέπει να τρώει το παιδί;


Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου εξηγεί:

“Οι ώρες στο σχολείο δεσμεύουν το ¼ της ημέρας των παιδιών, χρονική διάρκεια που αντιστοιχεί περίπου στο χρόνο που απαιτείται για να καλυφθεί το 1/3 των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία”.

Τι να προσέξετε

Είναι πολύ σημαντικό, να βεβαιωθείτε ότι οι τροφές που προσφέρετε στα παιδιά σας περιλαμβάνουν ποικιλία και έχουν παρασκευαστεί με φαντασία και δημιουργικότητα.

Σε κάθε γεύμα φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε κάποιο υγρό, ένα φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο, μία μερίδα υδατάνθρακα, μία μερίδα πρωτεΐνης και ένα γαλακτοκομικό.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να φάνε τα παιδιά τα λαχανικά μέσα σε σάντουιτς είναι αν τα κόψετε σε λωρίδες, και τα ανακατέψετε όλα μαζί με το τυρί , τη γαλοπούλα κλπ.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε διάφορα είδη ψωμιού όπως π.χ πολύσπορο, αραβική πίτα, στρογγυλά μικρά ψωμάκια (τύπου μαργαρίτα).

Προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν (ανάλατα), σπιτικά μικρά κέικ ή και γκοφρέτες αντί για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή αλάτι.

Δελεάστε τα, με υγιεινές επιλογές.
Αφήστε τα παιδιά σας, να επιλέξουν τα ίδια ανάμεσα σε διάφορες υγιεινές προτάσεις.

Αντί για το κλασσικό τοστ που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να πάρουν μαζί, μπορείτε να δοκιμάσετε:
- Αραβική πίτα (μικρή) με τυρί , ζαμπόν γαλοπούλας, και διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά
- Τορτίγιες γεμιστές με άπαχο τυρί , φασόλια και ψιλοκομμένα λαχανικά
- Σπιτική πίτσα με τυρί και λαχανικά
- Ένα κομμάτι σπανακόπιτα με τυρί ή τυρόπιτα (ταψιού)
- Κουλούρι με σουσάμι
- Ρυζογκοφρέτες και κράκερ ρυζιού
- Σταφιδόψωμο
- Σπιτικά μικρά κέικ ή μπισκότα με φρούτα
- Γκοφρέτες δημητριακών
- Μπισκότα ολικής αλέσεως με σταφίδες
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή του κολατσιού;

- Αξίζει να αναφέρουμε πως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το είδος του κολατσιού είναι ο γνωστικός παράγοντας. Πολλά παιδιά, επιλέγουν κολατσιό από το σπίτι, διότι θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινό από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο κυλικείο. Η γνώση αυτή προέρχεται από το σπίτι, σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια και σε μικρότερο από το σχολείο και την τηλεόραση.

- Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του κολατσιού, είναι η ντροπή. Σε μικρό ποσοστό, ωστόσο υπαρκτό, τα παιδιά καταφεύγουν στην αγορά κολατσιού από το κυλικείο, διότι ντρέπονται να το φέρουν από το σπίτι. Προτιμούν δηλαδή την ασφάλεια που τους προσφέρει το έτοιμο σχολικό φαγητό από τα πιθανά αρνητικά σχόλια των συμμαθητών.
- Άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του κολατσιού είναι η υγεία. Παιδιά που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας , το οποίο χρήζει συγκεκριμένη διατροφική αγωγή , παίρνουν κολατσιό από το σπίτι.

- Τέλος, από τους τελευταίους παράγοντες που επηρεάζουν το είδος του κολατσιού των παιδιών, είναι η έλλειψη ποικιλίας αλλά και το είδος των φαγητών που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία. Αυτό ωθεί πολλούς μαθητές να καταφεύγουν στο σπιτικό φαγητό.

Μην ξεχνάτε
Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη διατροφική συμπεριφορά των ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου