Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Καλοκαιρινά σνακ για όλη την οικογένεια


Προετοιμάστε μικρά, υγιεινά γεύματα

Φτιάχνοντας τις βαλίτσες με τα απαραίτητα καλοκαιρινά είδη, παίρνοντας μαζί σας τα σωστά τρόφιμα και σνακ, θα διασφαλίσετε ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Να είστε βέβαιοι ότι το να ετοιμάσετε «έξυπνα» μικρά γεύματα θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να χορτάσουν, τρώγοντας κάτι υγιεινό.

Προετοιμάστε υγιεινά και ισορροπημένα σνακ, τα οποία να είναι θρεπτικά για όλους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όχι μόνο υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, αλλά και λιπαρά.

Τα λιπαρά είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, καθώς μας παρέχουν ενέργεια και το σώμα τα χρειάζεται για να απορροφήσει σημαντικές βιταμίνες (A, D και E).

Και φυσικά μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα των λιπαρών, κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ετοιμάζετε αυτά τα σνακ:

• Αποφεύγετε γεύματα και γλυκά φτιαγμένα με αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο. Επίσης προσπαθήστε να μείνετε μακριά από γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, όπως τα λιπαρά τυριά ή το πλήρες γάλα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά (δηλαδή σε κορεσμένα λιπαρά), δεδομένου ότι προέρχονται από ζωικές πηγές.

• Η πιο έξυπνη επιλογή είναι να φτιάξετε νόστιμα σνακ, όπως ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, ντομάτα και μαρούλι. Αντί για αγελαδινό βούτυρο στο ψωμί, μια πιο υγιεινή υγιεινότερη επιλογή είναι η φυτική soft μαργαρίνη. Με αυτόν τον τρόπο έχετε ένα σνακ που είναι εύκολο να προετοιμαστεί και, επίσης, περιέχει όλα τα κύρια θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες από τη γαλοπούλα, υδατάνθρακες από το ψωμί και «καλά» απαραίτητα λιπαρά από τη μαργαρίνη.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τα «καλά» απαραίτητα λιπαρά τόσο καλύτερα από τα «κακά» κορε- σμένα λιπαρά;

«Τα απαραίτητα λιπαρά δουλεύουν με τον αντίθετο τρόπο: μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, αυτά τα «καλά» λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία δημιουργίας και ανανέωσης των κυττάρων του σώματος και είναι το κλειδί για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου».

Βασικές πηγές αυτών των «καλών» απαραίτητων λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη.

Προσπαθήστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε τα «καλά» λιπαρά στα σνακ που θα πάρετε μαζί σας στο ταξίδι. Όταν δεν είστε σίγουροι, διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων, πριν από τη χρήση τους στο μεσημεριανό σας σνακ. Τα απαραίτητα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυακόρεστα λιπαρά».

Τώρα που ξέρετε όλα τα σημαντικά βήματα σχετικά με το πώς να κρατήσετε χορτάτους τους συνταξιδιώτες σας… ετοιμάστε βαλίτσες και καλό ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου