Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Το απαιτητικό μωρό

Οι περισσότερες μαμάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ονειρεύονται και προσμένουν ένα ήσυχο μωράκι, που θα κοιμάται γαλήνια στην αγκαλιά τους. 

Στην αληθινή ζωή όμως τα πράγματα μπορεί ν’ αποδειχθούν διαφορετικά. Το μωράκι μπορεί να κλαίει ή να γκρινιάζει τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Το κλάμα του μωρού , εξάλλου, δεν συνδέεται μόνο με τις βασικές του ανάγκες. Μπορεί να συνδέεται και με συναισθηματικές ανάγκες και να εκφράζει δυσαρέσκεια, ανασφάλεια, φόβο ή ακόμα και μοναξιά. Γι’ αυτό οι παιδίατροι και παιδοψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους γονείς να ανταποκρίνονται άμεσα στο κλάμα του μωρού, αφού οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα μωρά που οι γονείς τους αγνοούν το κλάμα τους, γίνονται ανασφαλή και κλαίνε περισσότερο.

Μερικά μωρά, λοιπόν, έρχονται στον κόσμο με έντονο ταμπεραμέντο. Κλαίνε πολύ, αντιδρούν με κλάματα στην παραμικρή ενόχληση, θέλουν να τα κρατούν στα χέρια την περισσότερη ώρα ή χρειάζονται αγκαλιά για να αποκοιμηθούν και αγκαλιά αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Άσχετα με το αν έχουν κολικούς ή όχι, στρεσάρονται πιο εύκολα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν απ’ ό,τι τα άλλα μωρά. 

Αυτά τα μωρά είναι ίσως πιο απαιτητικά από τα υπόλοιπα. Μοιάζουν σαν να έχουν περισσότερες ανάγκες τις οποίες εκφράζουν με έντονο κλάμα ή γκρίνια. Πολύ συχνά, μάλιστα, αυτά τα πιο απαιτητικά μωρά μπορεί να είναι ευαίσθητα σε κάθε είδους ερεθίσματα, όπως φώτα, ήχους, γεύσεις, ερεθίσματα αφής και να αντιδρούν αρνητικά στις αλλαγές στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι ένας δυνατός θόρυβος ή μια βρεγμένη πάνα αρκούν για να τα αναστατώσουν, εκεί που άλλα μωρά μπορεί να συνεχίσουν να κοιμούνται. Επίσης, μπορεί να είναι εξαιρετικά ανυπόμονα, να θέλουν δηλαδή να φάνε ακριβώς στην ώρα τους ή να τα πάρουν αγκαλιά αμέσως μόλις ξυπνήσουν.

Ένα τέτοιο μωρό μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τους γονείς, γιατί συχνά χρειάζεται να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ανάγκες του. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται νααποχαιρετίσετε το μωρό των ονείρων σας και να δεχτείτε το μωρό σας γι’ αυτό που είναι. Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζετε το κλάμα ή την γκρίνια σαν κάτι δυσάρεστο, που πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τρόπο να σταματήσει. 

Να θυμάστε ότι ένα μωρό που κλαίει δεν αντικατοπτρίζει μία κακή μητέρα ή έναν κακό πατέρα. Εφόσον έχετε βεβαιωθεί ότι όλες οι βασικές ανάγκες του έχουν ικανοποιηθεί, δηλαδή δεν πεινάει, δεν θέλει άλλαγμα πάνας, δεν ζεσταίνεται ή κρυώνει και δεν είναι άρρωστο, τότε κρατήστε το αγκαλιά, μιλώντας του καθησυχαστικά. Πολύ συχνά το μόνο που χρειάζεται για να ησυχάσει ένα μωρό που κλαίει είναι να νιώσει ασφάλεια. Καλό είναι, πάντως, να αποφεύγετε να το αφήνετε μόνο του όταν κλαίει, γιατί έτσι μπορεί να αναστατωθεί ακόμα περισσότερο. Αν νιώθετε εκνευρισμένη ή πιεσμένη, ζητήστε υποστήριξη από το σύντροφό σας ή κάποιο άλλο πρόσωπο που μπορεί να σας προσφέρει βοήθεια και να σας υποστηρίξει αυτές τις στιγμές. Επίσης, αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις με άλλα μωρά, που πιθανόν είναι πιο βολικά και πρόσχαρα. Εστιάστε απλά το ενδιαφέρον σας στο να γνωρίσετε καλύτερα το μωρό σας και γρήγορα θα μάθετε πώς να ικανοποιείτε πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του. 

τα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου