Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνο το τζάκι για τα νεογέννητα

Εάν έχετε νεογέννητο, καλό είναι να αποφεύγετε να ανάβετε το τζάκι πριν γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 12.000 βρέφη και νήπια τα οποία παρουσίασαν βρογχιολίτιδα την περίοδο 1999-2002, διαπίστωσαν πως όσα ζούσαν σε σπίτι όπου έκαιγαν ξύλα στο τζάκι είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο. 


Η βρογχιολίτιδα είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές- με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής δρα Κάθριν Καρ - στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αναπνευστικής & Επείγουσας Ιατρικής». 


Η νόσος αρχίζει συνήθως με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και συχνά προκαλείται από ιούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρή και απαιτείται νοσηλεία του βρέφους, κατά τη δρα Καρ. 

Η ίδια μελέτη έδειξε πως αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας (κατά 6%) διατρέχουν όσα βρέφη ζουν εντός ακτίνας 50 μέτρων από αυτοκινητόδρομους. 

Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευρήματά τους στα αέρια που εκλύονται από την καύση του ξύλου και τα αυτοκίνητα. 


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου