Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νέες τροφές και γεύσεις στη ζωή του

Η προοδευτική εισαγωγή νέων τροφών και γεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να εντοπίσετε όχι μόνο τις προτιμήσεις του μωρού αλλά και τις πιθανές αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσει σε ορισμένα φαγητά. 

Αν διαπιστώσετε συμπτώματα όπως διάρροια ή εμετό, κοκκινίλες στο πρόσωπο και το σώμα, συνάχι ή δύσπνοια, ενημερώστε τον παιδίατρο. Ο βασικός κανόνας είναι ν’ ακολουθείτε ένα απλό διαιτολόγιο και να το εμπλουτίζετε σταδιακά εισάγοντας μία καινούργια τροφή την εβδομάδα και αυξάνοντας προοδευτικά την ποσότητα.

Τι πρώτες μέρες θα δίνετε μόνο λίγες κουταλιές στο μωρό, γι’ αυτό μπορείτε να δίνετε και γάλα για συμπλήρωμα. Κάποια μωρά ενθουσιάζονται από την πρώτη κουταλιά και ανοίγουν διάπλατα το στόμα, ενώ άλλα το κλείνουν πεισματικά. Την πρώτη μέρα δεν θα δώσετε στο μωρό πάνω από δυο-τρεις κουταλιές. Θα βάλετε απαλά το κουτάλι στα χείλη δίνοντάς του χρόνο ν’ αντιδράσει. Μην απογοητευτείτε, αν δεν του αρέσει ή φτύσει το φαγητό. Αν δεν είναι ακόμη έτοιμο, ξαναδοκιμάστε μετά από μερικές μέρες. Να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία είναι όχι να αδειάσει το πιατάκι με το περιεχόμενο, αλλά να έρθει σε επαφή με νέες γεύσεις και σιγά σιγά να τις συνηθίσει και να τις αγαπήσει, ώστε ν’ αποκτήσει καλή σχέση με το φαγητό. 






Γι’ αυτό μη βιάζεστε από την αρχή να τελειώσει όλο του το φαγητό. Φροντίστε να είναι νόστιμο, γι’ αυτό δοκιμάστε τους διάφορους συνδυασμούς στις φρουτόκρεμες ή στους χυλούς που θα του ετοιμάζετε, εξακριβώνοντας αν πραγματικά ελκύουν γευστικά το μωρό. Να θυμάστε πάντως ότι το φαγητό του μωρού πρέπει να είναι υγιεινά μαγειρεμένο, δηλαδή οι τροφές βρασμένες ή μαγειρεμένες στον ατμό, ενώ η προσθήκη αλατιού πρέπει ν’ αποφεύγεται τον πρώτο χρόνο ή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Τα γεύματα στην αρχή θα είναι ρευστός χυλός, όμως όσο μεγαλώνει το μωράκι ο πουρές θα γίνεται πιο πυκνός και κοκκώδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου