Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κινητική εξέλιξη Mωρού

Στην αρχή το νεογέννητο είναι απόλυτα εξαρτημένο, σε σημείο που δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι στο τέλος αυτού του χρόνου θα το δείτε να στέκεται όρθιο στα πόδια του.

 Η κινητική εξέλιξη ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία μήνα με το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του νεογέννητου έχει κεφαλοουριαία εξέλιξη. 



Αυτό σημαίνει ότι οι ασυντόνιστες κινήσεις που κάνει το μωρό στην αρχή της ζωής του, όσο μεγαλώνει οργανώνονται καλύτερα και γίνονται επιδέξιες, ξεκινώνταςπρώτα από το κεφάλι, προχωρώντας στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα. Τα βασικά στάδια της κινητικής εξέλιξης ξεκινούν με τη στήριξη του κεφαλιού και μετά του κορμού. Στη συνέχεια μαθαίνει να κάθεται, να σηκώνεται και τέλος να κάνει τα πρώτα του βήματα. 


Όσον αφορά στα χέρια, στην αρχή είναι σφιγμένα σε γροθιές και αντανακλαστικά σφίγγουν δυνατά οποιοδήποτε αντικείμενο τοποθετηθεί στην παλάμη τους, όπως π.χ. το δάχτυλό σας. Γύρω στους δύο μήνες το αντανακλαστικό αυτό της αρπαγής εξασθενεί και οι παλάμες ανοίγουν, ενώμετά τους τρεις μήνες το μωρό αρχίζει συνειδητά να πιάνει αντικείμενα, πράγμα που του ανοίγει το δρόμο στην εξερεύνηση. 


Κάπου ανάμεσα στους επτάμισι με εννέα μήνες θα εγκαταλείψει την αγκαλιά ή το πάρκο του και μπορεί να ξεκινήσει να μπουσουλά. Το κίνητρο μπορεί να είναι ένα αντικείμενο που προσπαθεί να το φτάσει. Το μπουσούλημα δεν αποτελεί υποχρεωτική φάση της ανάπτυξης. Κάποια παιδιά μπορεί να προσπεράσουν αυτό το στάδιο και να περπατήσουν χωρίς να έχουν μπουσουλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου