Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Πόσα γεύματα και πόσο γάλα;

Ο γενικός κανόνας λέει ότι το μωρό πρέπει να τρώει τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής του και να το αφήνετε να κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον δεν ξυπνά από μόνο του.

 Σε γενικές γραμμές θα ταΐζετε το μωρό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές θα πρέπει να το ξυπνάτε. 

Υπάρχουν όμως και οι υποστηρικτές του ελεύθερου προγράμματος διατροφής που λένε ότι ταΐζουμε το μωρό όταν κλαίει. Σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει ένας περιορισμός. Δεν ταΐζουμε το μωρό, αν δεν έχουν περάσει δύο ώρες από το προηγούμενο γεύμα. Είτε με το έναν είτε με τον άλλο τρόπο τα περισσότερα μωρά σ’ ένα με δύο μήνες ακολουθούν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα, έστω και με μικρές αποκλίσεις. 


Όσο για την ποσότητα του γάλακτος, ένα νεογνό χρειάζεται περίπου 150 γραμμάρια γάλα την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους του. Συνήθως ξεκινάτε με 45 ml και κατόπιν ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα ανάλογα με την αύξηση του βάρους του. Ο καλύτερος ωστόσο οδηγός είναι το ίδιο το μωρό, που πρέπει να τρώει όσο πεινάει, χωρίς να το πιέζετε. Αν τελειώνει μονορούφι όλο το γάλα από το μπιμπερό, μπορεί να πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα. Εάν θηλάζετε -επειδή δεν μπορεί να μετρηθεί η ποσότητα του γάλακτος που πίνει το μωρό- θα πρέπει κάθε φορά να θηλάζει από το στήθος σας για 10 λεπτά τηρώντας μια δίωρη απόσταση μεταξύ των γευμάτων αποφεύγοντας να το βάζετε στο στήθος σας πιο σύντομα, επειδή κλαίει ή είναι ανήσυχο.


Βέβαια, κάθε μωρό είναι μοναδική περίπτωση, ενώ ρόλο παίζει και το βάρος γέννησής του. Τα νούμερα και η ποσότητα, λοιπόν, κατά κάποιο τρόπο είναι ενδεικτικά, γιατί άλλα μωρά πίνουν λιγότερο και άλλα περισσότερο γάλα. Εφόσον αναπτύσσεται κανονικά, δεν υπάρχει λόγος ν’ ανησυχείτε για τη διατροφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου