Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Διατροφικό Πλάνο ηλικίας 1-2 Ετών...

Ένα παιδί που διανύει το δεύτερο χρόνο της ζωής του θα πρέπει να τρώει τρία κύρια γεύματα την ημέρα. 



Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε κύριο γεύμα το μενού μπορεί να περιλαμβάνει δημητριακά, αυγά, πατάτες ή ζυμαρικά και επιπλέον ένα φρούτο ή λαχανικό. Το κρέας ή άλλες τροφές που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, πρέπει να δίνονται μία φορά την ημέρα. Το γάλα, αν και πρωταρχικής σημασίας, μειώνεται στα 500 γρ. με 400 γρ. περίπου την ημέρα. 

Δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τα κύρια γεύματα, αλλά μπορεί να συμπληρώνει τα γεύματα του παιδιού. Τώρα το παιδί έχει πλέον ανάγκη για την ανάπτυξή του από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που αντλεί από τις τροφές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό η διατροφή του παιδιού να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες στις σωστές ποσότητες. Σε γενικές γραμμές ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο θα πρέπει να αποτελείται από: 
·50% με 60% υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί)
·25% με 30% λίπη (κατά προτίμηση ελαιόλαδο, βούτυρο και μαργαρίνη) 
·10% με 15% πρωτεΐνες (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά). 
Που θα βρείτε τι

Πρωτεΐνες 
Είναι απαραίτητες για την αύξηση και την ανανέωση των ιστών. Επειδή τα παιδιά μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς, χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες απ’ ό,τι οι ενήλικοι. 
Πηγές: κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί.
Υδατάνθρακες 
Δίνουν ενέργεια στο παιδί και πρέπει να περιλαμβάνονται σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο. Η υπερβολή όμως πρέπει να αποφεύγεται, γιατί το πλεόνασμα των υδατανθράκων μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα. Οι βασικοί υδατάνθρακες που πρέπει να προτιμάμε είναι οι αμυλώδεις τροφές, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες. Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης ανήκουν στην κατηγορία των σύνθετων υδατανθράκων. Πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, δηλαδή γλυκά, μπισκότα, κέικ. 
Πηγές: ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα, λαχανικά, γλυκά. 
Λιπαρά
Δεν πρέπει να εξαιρούνται από το διαιτολόγιο του παιδιού, γιατί του δίνουν ενέργεια και είναι απαραίτητα για τη σωματική και τη νοητική ανάπτυξη. Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών όμως πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους, άρα σε παχυσαρκία. 
Πηγές: παχύ κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι. Η καλύτερη πηγή λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, γιατί προσφέρει μόνο ακόρεστα λιπαρά.
Φυτικές ίνες 

Διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου και είναι απαραίτητες σε αυτή την ηλικία, κατά την οποία πολλά παιδιά υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Η υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί οι φυτικές ίνες εμποδίζουν τον παιδικό οργανισμό να αφομοιώσει βιταμίνες και σίδηρο. 

τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου