Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Στομαχικές διαταραχές (Καούρα)

Πιθανόν. Πολλές γυναίκες βιώνουν την καούρα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αν και είναι συχνό και αβλαβές φαινόμενο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονο.

Η καούρα είναι η αίσθηση καψίματος που εκτείνεται συχνά από το χαμηλότερο σημείο του λαιμού στο κατώτατο σημείο του στέρνου. Προκαλείται από τις ορμονικές και από τις φυσικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παράγει την ορμόνη προγεστερόνη, η όποια χαλαρώνει τους λείους μύες της μήτρας. Αυτή η ορμόνη χαλαρώνει επίσης τη βαλβίδα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, επιτρέποντας στα γαστρικά οξέα να διαρρεύσουν από το στομάχι πίσω στον οισοφάγο, πράγμα που προκαλεί αίσθηση της καούρας. Η προγεστερόνη επιβραδύνει επίσης τις κυματοειδής συστολές του στομαχιού, καθιστώντας την πέψη αργή.

Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και καθώς αναπτύσεται το έμβρυο καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στην κοιλιά σας πιέζοντας το στομάχι σας και ωθώντας τα γαστρικά οξέα προς τα επάνω με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα.

Πότε να περιμένω ότι θα σταματήσει;

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται την καούρα και τη δυσπεψία στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης τους. Και δυστυχώς συνεχίζει έως ότου το μωρό σας γεννηθεί.

Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;

Και βέβαια. Αν και μπορεί να μην είστε σε θέση να την σταματήσετε εντελώς, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να τη μειώσετε:

1. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, αλκοόλ και καφέ και οτιδήποτε είναι πικάντικο στη γεύση.

2. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

3. Τρώτε με μικρές μπουκιές και μασήστε το φαγητό σας καλά.

4. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Παρ’όλα αυτά είναι σημαντικό να πίνετε 8 με 10 ποτήρια νερού καθημερινά, αλλά μεταξύ γευμάτων.

5. Προσπαθήστε να μην ξαπλώνετε μετά το γεύμα, και για τουλάχιστον μια ώρα.

6. Κοιμηθείτε πάνω σε μαξιλάρι ή ανυψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού σας με μερικά βιβλία κάτω από το στρώμα. Η βαρύτητα θα βοηθήσει να μένουν τα γαστρικά οξέα στο στομάχι σας ώστε να βοηθηθεί η πέψη.

7. Ένα αντιόξινο ποτό το οποίο περιέχει μαγνήσιο ή ασβέστιο μπορεί να σας διευκολύνει, αλλά πριν το πάρετε συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας επειδή μερικά είδη περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου.


Πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας σε περίπτωση που καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν λύσει το πρόβλημα σας
http://www.babybaby.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου