Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Σπίτι «φιλικό» για παιδιά

Όλος ο κόσμος είναι αντικείμενο παιχνιδιού για το παιδί που αναπτύσσεται και χρειάζεται συστηματικό χρόνο και χώρο για να τον εξερευνήσει.

Το παιδί των δύο ετών έχει ανάγκη από χώρο, για να κινείται χωρίς περιορισμούς και να κάνει εξερευνήσεις κι ανακαλύψεις. Μια γωνιά στο δωμάτιό του ή ακόμα καλύτερα στο καθιστικό δωμάτιο της οικογένειας, όπου μπορεί να παίζει ευχαριστημένο από την παρουσία των γονιών και των άλλων μελών της οικογένειας είναι το ιδανικό για εκείνο. Ο χώρος πρέπει να είναι αρκετός, με απλό εξοπλισμό, όπως μια μοκέτα και ασφαλή παιχνίδια.

Με την ικανότητα να κινείται πλέον γρήγορα και με τις δεξιότητές του διαρκώς να βελτιώνονται το παιδί των δύο ετών μπορεί να φτάσει και να αρπάξει πολλά πράγματα, που κάποτε ήταν έξω από τις δυνατότητές του. Αν θέλετε να περιορίσετε το παιδί και να εξασφαλίσετε παιχνίδι με ασφάλεια, μπορείτε να οριοθετήσετε ένα χώρο, βάζοντας κάποια ειδικά εμπόδια στα σημεία όπου δεν θέλετε να πηγαίνει. Βέβαια, τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μέσα στο σπίτι είναι απαραίτητα για να μειωθεί ο κίνδυνος των ατυχημάτων.


·Αποσύρετε χαμηλά έπιπλα και μεγάλα παιχνίδια, που μπορούν να διευκολύνουν το σκαρφάλωμα του παιδιού κοντά σε παράθυρο, μπαλκόνι, σκρίνιο, βιβλιοθήκες φορτωμένες με βιβλία.

·Αποσύρετε ασταθή μικροέπιπλα, που κινδυνεύουν να πέσουν με το πέρασμα του παιδιού.

·Μην τοποθετείτε την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε ασταθή έπιπλα ή σε έπιπλα με ρόδες, γιατί το παιδί παίζοντας μπορεί να τα ρίξει.

·Καταργήστε τα ελαφριά χαλάκια που γλιστράνε και φροντίστε όλα τα υπόλοιπα χαλιά να είναι καλά στερεωμένα, πατημένα κάτω από βαριά έπιπλα.

·Αποφύγετε τα προϊόντα παρκέ, ώστε να μη γλιστράνε τα πατώματα. Αν χυθεί κάποιο υγρό στο πάτωμα, σκουπίστε το αμέσως.

·Μην αφήνετε σκορπισμένα παιχνίδια κι αντικείμενα, γιατί το παιδί μπορεί να σκοντάψει και να πέσει.

·Τοποθετήστε ειδικά πλαστικά καλύμματα στις αιχμηρές γωνίες των επίπλων, έτσι ώστε τα πιθανά χτυπήματα να είναι λιγότερο επικίνδυνα.

·Αποσύρετε τα διακοσμητικά που είναι φτιαγμένα από εύθραυστα υλικά, όπως γυαλί, κρύσταλλο, πηλό, πορσελάνη.

·Αν υπάρχει σκάλα στο σπίτι, στην αρχή και στο τέλος της θα πρέπει να τοποθετηθούν πόρτες ασφαλείας, ενώ καλό θα ήταν να στρώσετε μια μακρόστενη μοκέτα στα σκαλιά, για να μη γλιστράνε. Θα βρείτε τα απαραίτητα στα καταστήματα παιδικών ειδών.

·Τα κενά στα κάγκελα της σκάλας ή της βεράντας δεν θα πρέπει να επιτρέπουν στο παιδί να σκαρφαλώσει ή να περάσει το κεφάλι και το σώμα του ανάμεσα. Γι’ αυτό -αν κρίνεται σκόπιμο- θα πρέπει να τοποθετηθεί πλέγμα και επιπλέον υπερυψωμένη σειρά από κάγκελα στα μπαλκόνια. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε κάγκελα σε κάποια παράθυρα που είναι εύκολα προσβάσιμα στο παιδί.

·Μαζέψτε το καλώδιο του συμβατικού τηλεφώνου και κάθε άλλης ηλεκτρικής συσκευής, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντό και να μην κινδυνεύει το παιδί να τυλιχτεί με αυτό


·Πετάτε πάντα τα σπασμένα παιχνίδια και τα κομμάτια τους και αποσύρετε κάθε μικρό παιχνίδι ή αντικείμενο, που είναι επικίνδυνο εάν το βάλει στο στόμα.


·Όλα τα παιχνίδια του παιδιού πρέπει να είναι τοποθετημένα σε σημεία προσιτά, ώστε να μη χρειάζεται να σκαρφαλώσει κάπου ψηλά για να τα φτάσει με κίνδυνο να πέσει.


·Μαζεύετε τα παιχνίδια του σε καλάθι ή κουτί ανοιχτό κι όχι κλειστό και ποτέ σε μπαούλο, όπου το παιδί μπορεί να μπει μέσα και να εγκλωβιστεί.

·Μην παίρνετε στην αγκαλιά σας το παιδί την ώρα που κρατάτε κάτι ζεστό ή καπνίζετε και μην αφήνετε το φλιτζάνι με το ζεστό καφέ ή το πιάτο με την καυτή σούπα στην άκρη του τραπεζιού. Επίσης, καλό είναι όσο το παιδί είναι μικρό να μη χρησιμοποιείτε στο τραπέζι τραπεζομάντιλα, γιατί μπορεί να τα τραβήξει, φέρνοντας κάτω ό,τι υπάρχει πάνω στο τραπέζι.

·Χρησιμοποιήστε ασφάλεια τζαμιών. Καλύψτε παράθυρα ή τραπέζια με ειδικές αυτοκόλλητες διαφάνειες. Έτσι, το γυαλί δεν θα γίνει κομματάκια, αν σπάσει.

·Όλες οι πρίζες στο σπίτι θα πρέπει να είναι σκεπασμένες με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα.

·Μην αφήνετε τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών να κρέμονται, γιατί μπορεί να τα τραβήξει και να τις ρίξει κάτω. Οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να είναι μακριά από νερό και οι λάμπες και τα φωτιστικά πρέπει να βρίσκονται ψηλά, για να μην τα πιάνει το παιδί.

·Φροντίστε να αγοράσετε τις ειδικές γρίλιες, που εφαρμόζουν γύρω από τις εστίες της κουζίνας και εμποδίζουν τα μικροσκοπικά χεράκια να τις φτάσουν.

·Τα χερούλια από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια πρέπει να είναι γυρισμένα πάντα προς τα μέσα, τόσο την ώρα που μαγειρεύετε, αλλά ακόμα κι όταν τα σκεύη έχουν κρυώσει.

·Φυλάξτε σε συρτάρια ή ντουλάπια που κλείνουν με ασφάλεια αιχμηρά αντικείμενα (μαχαιροπίρουνα, ψαλίδια) ή εργαλεία (κατσαβίδια, σφυριά), καθώς επίσης και υλικά ραπτικής, καλλυντικά, αρώματα, προϊόντα αποτρίχωσης, ξυραφάκια, απορρυπαντικά και κάθε είδους προϊόντα καθαριότητας και φυσικά τα φάρμακα.

·Ασφαλίστε τα φύλλα από τις ντουλάπες και τα χαμηλά ντουλάπια του σπιτιού στην κουζίνα και στο μπάνιο. Μπορείτε να βάλετε αυτοκόλλητες ασφάλειες στο ψυγείο και το πλυντήριο. Αγοράστε τα αυτοκόλλητα λουκέτα που κρατούν τη λεκάνη της τουαλέτας κλειστή.

·Μην αφήνετε εκτεθειμένα μέσα στο σπίτι παπούτσια, ζώνες και τσάντες, γιατί δεν αποτελούν ασφαλή παιχνίδια στα χέρια του παιδιού. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στα κορδόνια που κρέμονται από τις κουρτίνες.

·Κρατάτε πάντα τις πλαστικές σακούλες μακριά από το παιδί.

·Τοποθετήστε στις πόρτες μηχανισμούς, που τις εμποδίζουν να κλείσουν ερμητικά, προκειμένου να προστατεύσετε τα μικρά δαχτυλάκια από τραυματισμούς και κατάγματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου