Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Είναι ασφαλές να τρώω φιστίκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας συστήνει σε ορισμένες γυναίκες να αποφεύγουν τα 
φιστίκια ενώ εγκυμονούν.

Συμβουλεύεστε να αποφύγετε τα φιστικιά εάν εσείς, ή ο πατέρας του μωρού σας, ή ένα από τα προηγούμενα παιδιά σας έχει κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάτι, όπως: έκζεμα, άσθμα, πυρετό από χόρτο (η γνωστή εαρινή αλλεργία με συνάχι, φτέρνισμα, επιπεφυκίτιδα, κτλ), οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση (εξανθήματα, φαγούρα και πρηξίματα) σε τρόφιμα όπως οι φράουλες, τα οστρακόδερμα, ή τα φιστίκια.

Μόνο τα φιστίκια πρέπει να αποφευχθούν, άλλοι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια είναι τελείως ασφαλή. 

Αλλεργική αντίδραση έχουμε όταν το σώμα αντιδρά σε μια ιδιαίτερη ουσία: αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, δερματολογικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα. Η αλλεργία φιστικιών είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 1 στα 200 τετράχρονα παιδιά έχει αλλεργία στα φιστίκια. Τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν το πρόβλημα μετά από τα τρίτα γενέθλιά τους. Η αλλεργία φιστικιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση αποκαλούμενη αναφυλακτικό σοκ στην οποία το πρόσωπο που έχει την αλλεργία μπορεί να εμφανίσει τόσο σοβαρό πρόβλημα αναπνοής που ενδέχεται και να πεθάνει. 

Προτού μπορέσει να αναπτυχθεί μια αλλεργία, ένα παιδί πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με φιστίκια. Αυτή η πρώτη επαφή ευαισθητοποιεί το παιδί τόσο ώστε να έχει αργότερα μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση όταν τρώει τα φιστίκια ή τα τρόφιμα που περιέχουν φιστίκια. Μερικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτή η πρώτη ευαισθητοποίηση μπορεί να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν ένα μερικό ποσοστό πρωτεϊνών των φιστικιών διαπερνάει τον πλακούντα, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ακόμη για να το αποδείξουν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Επειδή, η αλλεργία στα φιστίκια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα (και μάλιστα σοβαρό) η κυβέρνηση συμβουλεύει τις γυναίκες που έχουν οι ίδιες ή ένα μέλος της οικογένειάς τους ιστορικό αλλεργιών να αποφεύγουν τα φιστίκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ο θηλασμός δίνει προστασία στο μωρό σας έναντι σε πολλές μολύνσεις. Ο αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού σας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας και για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Εντούτοις, εάν τρώτε φιστίκια, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το μωρό σας να έρθει σε επαφή με ίχνη των ουσιών τους μέσω του γάλακτος.

Εάν αποφασίσετε να αποφύγετε τα φιστίκια καθώς είστε έγκυος ή θηλάζετε, δεν πρέπει να αποφύγετε μόνο αυτά αλλά και τα προϊόντα που τα περιέχουν όπως:

- φυστικοβούτυρο

- δημητριακά, κέικ, μπισκότα, μερικές σαλάτες, παγωτά και ψωμί (να διαβάζετε προσεχτικά τη συσκευασία του προϊόντος για πληροφορίες για τα συστατικά)

- φαγητό στα εστιατόρια (μπορεί να είναι στα μαγειρεμένα ‘κρυμμένα’ συστατικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου