Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η καθημερινότητα «νικά» την παιδική ηλικία

Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής πέρα από την καθημερινότητα των μεγάλων, φαίνεται πως έχουν αλλάξει και οι συνήθειες των μικρών παιδιών.Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Daily Mail, αφού τα μικρά παιδιά προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο στον Η/Υ παρά να παίζουν στον δρόμο ομαδικά παιχνίδια.real.gr

Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι επτά στα δέκα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών είναι αρκετά εξοικειωμένα με τα on-line παιχνίδια στον υπολογιστή.
Πλέον οι γονείς είτε είναι απασχολημένοι λόγω του φόρτου εργασίας είτε είναι κουρασμένοι από την έντονη καθημερινότητά τους και επιλέγουν να αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν μπροστά στη μικρή οθόνη.
Έτσι, τα παιδιά αντί να αντιμετωπίζουν και να ζουν την πραγματική ζωή, επιλέγουν να ακολουθούν τα βήματα των γονιών τους και να βρίσκονται καθηλωμένα για αρκετές ώρες μπροστά στον Η/Υ αγγίζοντας πληκτρολόγια, ποντίκια και τηλέφωνα.
Ωστόσο, η συνήθεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα δύο στα δέκα παιδιά να μην μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα χωρίς βοήθεια και να μην ξέρουν πώς να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους.
Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 2.200 μητέρες σε 11 χώρες, διαπιστώθηκε ότι το 23% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 2-5 ετών μπορούν να κάνουν μία κλήση σε ένα κινητό τηλέφωνο και να περιηγηθούν σε ιστοσελίδες με ευκολία.
Τα δύο τρίτα των παιδιών ξέρουν να χειρίζονται έναν Η/Υ και το 73% είπαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κέρσορα του υπολογιστή.
Ωστόσο, η τεχνολογία σε παιδική ηλικία έχει και τις αρνητικές συνέπειες, όπως δύο στα δέκα παιδιά δεν μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα χωρίς βοήθεια. Μόνο το 11% μπορούν να δένουν τα κορδόνια των παπουτσιών του.
Ειδικός παιδοψυχολόγος δήλωσε: «Οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους στον Η/Υ. Η απάθεια και η αδιαφορία σίγουρα δεν θα βοηθήσουν, αντίθετα θα προκαλέσουν πρόβλημα στα παιδιά, τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματική ζωή».
«Η φυσική δραστηριότητα θα καθαρίσει το μυαλό του παιδιού και θα το κάνει πιο κοινωνικό», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου