Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ιδέες για το Βρεφικό Δωμάτιο!!!!

Προσθήκη λεζάντας
Και η στιγμή που περιμένατε 9 μήνες ήρθε! Θα επιστρέψετε στο σπίτι με το μωράκι σας και θα αρχίσετε την νέα σας ζωή!


Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχετε διαμορφώσει κατάλληλα το δωμάτιό του. Είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία για τους γονείς καθώς αφήνουν την φαντασία τους ελεύθερη, ονειρεύονται και δημιουργούν το πιο όμορφο περιβάλλον για το παιδί τους.
Φτιάχνοντας το παιδικό υπνοδωμάτιο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε δωμάτια θα πρέπει να διαλέξετε σίγουρα το πιο φωτεινό και φυσικά το πιο κοντινό στο δικό σας δωμάτιο. Το φως του ήλιου πρέπει να διαχέεται όσο είναι δυνατόν στο δωμάτιο.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η τοποθέτηση της κούνιας, η οποία δεν πρέπει να βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, ούτε το φως του ήλιου να πέφτει κάθετα σε αυτή.
Η θερμοκρασία που ενδείκνυται για το συγκεκριμένο δωμάτιο είναι 20-22 βαθμούς Κελσίου και φυσικά είναι πολύ σημαντικός ο τακτικός αερισμός του.
Ένα άλλο βασικό κεφάλαιο είναι τα χρώματα. Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο χώρος είναι ο πρώτος που θα αντικρίσει το παιδί σας και που μέσα σε αυτόν θα μεγαλώσει τους πρώτους μήνες της ζωής του και θα αποκτήσει τις πρώτες εικόνες και τα πρώτα του ερεθίσματα. Συνεπώς τα χρώματα αλλά και οι εικόνες που θα το προσφέρουμε είτε μέσα από τα έπιπλα είτε μέσα από ζωγραφιές στον τοίχο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σαφώς αρχικά πρέπει να σκεφτείτε την υγεία του παιδιού σας, και να επιλέξετε προσεκτικά το είδος των χρωμάτων. Πρέπει να είναι οικολογικά χρώματα με το αντίστοιχο σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην περιέχουν βλαβερές ουσίες.

Το χρωματολόγιο στο οποίο θα κινηθείτε πρέπει να επιδρά θετικά στην ψυχολογία του βρέφους αλλά και των γονιών του και να τους ηρεμεί. Τα πρώτα χρώματα που πρέπει να αντικρίζει το μωράκι - ύστερα από έρευνες- είναι τα παστέλ, οι αποχρώσεις του γαλάζιου, του ροζ, και του κίτρινου. Σε κάθε περίπτωση τα έντονα χρώματα απαγορεύονται.

  • Το ροζ και το γαλάζιο με τις φωτεινές αποχρώσεις τους δημιουργούν μια ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα
  • Το πορτοκαλί επιδρά θετικά στη διανοητική σκέψη του βρέφους
  • Το απαλό πράσινο γαληνεύει και μαζί με το γαλάζιο προσφέρουν ήρεμο ύπνο
  • Το απαλό κίτρινο βοηθάει στην καλή διάθεση



Όλα αυτά τα χρώματα δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Το ιδανικό είναι να έχετε ποικιλία χρωμάτων για να τα γνωρίσει το παιδί σας. Ακόμα όπως προαναφέρθηκε μια πολύ όμορφη ιδέα είναι οι ζωγραφιές στον τοίχο. Με αυτό τον τρόπο εκτός του ότι βάζετε περισσότερα χρώματα, προσφέρεται στο παιδί σας ακόμα περισσότερες εικόνες και ερεθίσματα, βοηθώντας το να αναπτύξει την φαντασία του. Τα σχέδια αυτά εκτός από τοιχογραφίες θα μπορούσαν να είναι στα έπιπλα, στα παιχνίδια,στα σεντόνια,μαξιλάρια του και στα ρουχαλάκια του.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό του βρεφικού υπνοδωματίου εκτός από τον βασικό (κούνια, αλλαξιέρα, ντουλάπα) είναι χρήσιμο να προμηθευτείτε τα εξής:

  • μία αναπαυτική καρέκλα ή ένα μικρό καναπέ για την μητέρα με πολλά μαξιλάρια. Ειδικά για τις πρώτες δύσκολες μέρες που θα κουράζεται αλλά και θα θέλει συνεχώς να βρίσκεται δίπλα στο μωρό.
  • ένα ρολόι
  • ένα λαμπατέρ για επιπλέον φως ή για να ανοίγετε μόνο αυτό τις νύχτες
  • ένα κάδο απορριμάτων
  • έναν καθρέπτη
  • ένα κασετόφωνο/ cd player. Όσο σημαντικές είναι οι εικόνες και τα χρώματα για την ανάπτυξη του τόσο σημαντική είναι και η μουσική. Ακόμα μπορεί να το βοηθάει να ηρεμεί και να κοιμάται πιο εύκολα

Μία τελευταία συμβουλή. Επειδή κατά την έρευνα αγοράς σας, θα ξετρελαθείτε με την ποικιλία των βρεφικών ειδών και των επίπλων και θα θέλετε να τα αγοράσετε όλα μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας θα μεγαλώσει γρήγορα και θα βγει από την κούνια. Μετά θα χρειάζεστε άπλετο χώρο για να κινείται και να παίζει. Γιαυτό κρατείστε το δωμάτιο ευρύχωρο με πολλά περάσματα, χωρίς επικίνδυνες γωνίες και αιχμηρά αντικείμενα. Αγοράστε μόνο πράγματα που θα χρησιμοποιείται και θα σας εξυπηρετούν.

Δείτε μερικά παραδείγματα από διαφορετικά στυλ βρεφικών υπνοδωματίων, επιλέξτε και είστε έτοιμοι να καλωσορίσετε την νέα σας ζωή!





Ζήνα Μπερίκου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου