Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών λένε ψέματα στα παιδιά τους


Αν δεν κάτσεις καλά θα σε αφήσω μόνο σου...

“πιες γάλα για να ψηλώσεις”, “θα έρθει ο ποντικός να πάρει το παλιό δοντάκι”... Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι φράσεις;

Μάλλον γιατί όλοι λίγο πολύ τις έχουμε ακούσει από τους γονείς μας ή τις έχουμε πει στα παιδιά μας ή... και τα δυο.

Όπως αποκάλυψε νέα έρευνα που έγινε σε δυο τελείως διαφορετικές κοινωνίες, τις ΗΠΑ και την Κίνα, η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων λένε ψέματα στα παιδιά τους. Μάλιστα, το ψέμα αναδεικνύεται σε ισχυρότατο εργαλείο στο οπλοστάσιο κάθε γονέα, κυρίως για “εκπαιδευτικούς” λόγους και λόγους ανατροφής.

Το συχνότερο ψέμα που λένε οι γονείς – για την ακρίβεια όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα το έχουν πει έστω και μια φορά- είναι ότι θα αφήσουν το παιδί τους σε κάποιο δημόσιο χώρο επειδή συμπεριφέρεται άσχημα.

“Η 'δημοτικότητα' αυτού του ψέματος ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι παντού στον κόσμο, σε όλες τις κουλτούρες, ότι όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν ένα τόπο όπου το παιδί τους δεν θα ήθελε ποτέ να πάει”, εξηγούν οι ερευνητές. Δεύτερο “διάσημο” ψέμα είναι η υπόσχεση να αγοράσουν στο παιδί τους ένα παιχνίδι κάποια άλλη φορά.

Κι εκτός από τα ψέματα- φοβέρες που σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα υπάρχουν και αυτά που οι επιστήμονες αποκαλούν “αναληθείς δηλώσεις που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα”. Ένα από αυτά είναι “το σκυλάκι θα ζήσει με το θείο στο χωριό για να έχει περισσότερο χώρο να τρέχει”, προκειμένου να προστατευτεί το παιδί από τη γνώση του θανάτου του αγαπημένου του κατοικιδίου. Επίσης υπάρχει η επίκληση σε χαρακτήρες φαντασίας ή παραμυθιού, όπως ο Άγιος Βασίλης.

Η έρευνα που έγινε από κοινού από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και το πανεπιστήμιο Ζέιζιανγκ της Κίνας, δεν διαπίστωσε καμία σημαντική διαφορά στα ψέματα που λένε οι μπαμπάδες ή οι μαμάδες, ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

Επισημαίνουν πάντως ότι, ενώ τα ψέματα μπορεί όντως να αποδίδουν ενισχύοντας κάποιες υγιεινές επιλογές ή θετικές συμπεριφορές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη σχέση γονέων- παιδιών ειδικότερα όταν ταπαιδιά μεγαλώνουν.

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου