Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Οι έγκυες πρέπει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο


Οι έγκυες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών τους μπορεί να ελαττώνουν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης του μωρού τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοβαρή ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος διεγείρουν την παραγωγή προσταγλανδίνης και άλλων ορμονών, οι οποίες ενεργοποιούν τον τοκετό.

Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτό, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η βελτίωση της στοματικής υγείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Περιοδοντολογίας» (JOP), επιβεβαιώνει την προστατευτική δράση της καλής στοματικής υγιεινής.

Όπως εξηγούν ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν συνδυαστικά 11 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει χιλιάδες έγκυοι, με διαφόρων βαθμών ουλίτιδα.

Οι γυναίκες είχαν συμμετάσχει στις μελέτες από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους έως ότου γέννησαν τα μωρά τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν μειωμένος κατά 34% στις εγκύους οι οποίες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία της ουλίτιδάς τους με τις μεθόδους της αποτρύγωσης και της ριζικής απόξεσης.

Με τις μεθόδους αυτές αφαιρούνται η πέτρα, η πλάκα και οι αποικίες βακτηρίων από την επιφάνεια των δοντιών, κάτω από τη γραμμή των ούλων και στην επιφάνεια της ρίζας των δοντιών.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι με βάση τα ευρήματά τους καθίσταται σαφές πως τα οφέλη από την υποβολή των εγκύων στην αποτρύγωση και την ριζική απόξεση υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους λόγω της εγκυμοσύνης τους.

Πρόωρος θεωρείται ο τοκετός που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της κυήσεως. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 5-9% των βρεφών γεννιούνται πρόωρα, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 12%-13%.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου