Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αυτισμός: Ελπίδα με νέα γενιά φαρμάκων

Νέα γενιά φαρμάκων έρχεται να δώσει ελπίδα για την καλύτερη ποιότητα ζωής σε ανθρώπους με αυτισμό.
Είναι τα πρώτα φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα να «επιδιορθώνουν» τα γενετικά προκαλούμενα προβλήματα αποστολής μηνυμάτων στον εγκέφαλο τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την ασθένεια.


Οι πρώτες ενδείξεις από τις κλινικές δοκιμές είναι αρκετά θετικές ώστε να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.


Για τους ασθενείς αυτή η έρευνα «μπορεί να μη λύνει συνολικά το πρόβλημα του αυτισμού, αλλά μπορεί να καταπολεμήσει την επιθετικότητα που προκαλείται από αυτόν αλλά και την υπερφόρτωση των αισθήσεων με πληροφορίες που προκαλούν τα συμπεριφορικά ζητήματα» εξηγεί ο Αϊζακ Πέσα, ερευνητής στον τομέα του αυτισμού από το Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.


Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη φάρμακα σε τελικά στάδια κλινικών ερευνών που στοχοποιούν το σύνδρομο του εύθραυστου χρωμοσώματος Χ, την πιο κοινή μορφή κληρονομικής νοητικής υστέρησης, αλλά και την πιο κοινή γνωστή γενετική αιτία αυτισμού.


Παρά το γεγονός ότι το εύθραυστο Χ ευθύνεται για ένα μικρό ποσοστό ασθενών με αυτισμό, πρώτες έρευνες έδειξαν ότι τα φάρμακα μπορεί να έχουν την επιθυμητή επίδραση και σε άλλες μορφές αυτισμού.


Αν λοιπόν τα πρώτα φάρμακα που θα περάσουν από τον έλεγχο των αμερικανικών αρμόδιων αρχών κριθούν ωφέλιμα, θα κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.


«Πρόκειται για μια νέα εποχή, και αυτό είναι συναρπαστικό» δηλώνει ο δρ Τόμας Ινσελ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας στην Μπέθεσντα του Μέριλαντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι καλό να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και την πραγματικότητα, ότι στην πορεία θα υπάρξουν και αποτυχίες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί για να ελέγξουν τα ξεσπάσματα των αυτιστικών είναι η εντατική ψυχοθεραπεία αλλά και η χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων, που τους κατευνάζουν μεν, αλλά δεν κάνουν τίποτα όσον αφορά τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου