Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Έγκαιρος εμβολιασμός προλαβαίνει τον πνευμονόκοκκο

Ο σωστός και έγκαιρος εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο κατά 93%.



Παγκοσμίως η πνευμονιοκοκκική νόσος προκαλεί 1,6 εκατ. θανάτους ετησίως, αποτελώντας τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Αναφερόμενος στη σημασία του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου ο καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, Χουάν Πικάζο, επισήμανε ότι στην Ισπανία, λόγω του εμβολιασμού μειώθηκαν κατά 43% οι λοιμώξεις στα παιδιά κάτω των 2 ετών και κατά 33,6% στα παιδιά άνω των 15 ετών στο διάστημα 2007-2010.


Το 13-δυναμο εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων, ηλικίας 6 εβδομάδων ως 5 ετών, από τη διεισδυτική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα, που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους, που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.


Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς Υγείας όλα τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών, που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο με 7-δύναμο ή 10-δύναμο εμβόλιο, θα πρέπει να εμβολιασθούν με μια συμπληρωματική 5η δόση 13-δυνάμου εμβολίου προκειμένου να λάβουν την επιπλέον προστασία.


Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου