Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Οικουμενικό εμβόλιο για την γρίπη

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία οικουμενικού εμβολίου για την γρίπη είναι οι
επιστήμονες, οι οποίοι φιλοδοξούν ότι θα καταφέρουν να εκμηδενίσουν την ανάγκη εποχικών εμβολιασμών. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων, δηλαδή το στέλεχος Η1Ν1 του 2009, μπορεί να πυροδοτήσει τη δημιουργία αντισωμάτων που προσφέρουν προστασία απέναντι σε πολλά στελέχη του ιού της γρίπης, μεταξύ των οποίων και της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών.


«Ο ιός της γρίπης φέρει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμαγλουτινίνη ή ΗΑ για συντομία. Αυτή μοιάζει με λουλούδι, έχει δηλαδή κεφαλή και μίσχο. Μέσω του ανθού ενώνεται με τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα τρέχοντα εμβόλια στοχεύουν στην κεφαλή της ΗΑ για να προστατεύσουν από τις μολύνσεις, όμως επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα, αλλάζει και το συγκεκριμένο τμήμα της πρωτεΐνης, εξ ου και η ανάγκη για διαφορετικά εμβόλια κάθε σεζόν» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Τζον Σράντερ.


Οπως όμως ανακάλυψε ο ίδιος και η ομάδα του ένα από τα παλαιότερα εμβόλια έχει την ικανότητα να παράγει προστατευτικά αντισώματα για πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού. «Αυτό συμβαίνει επειδή αντί να επιτίθενται στην κεφαλή της ΗΑ, στοχεύουν στον μίσχο της, εξουδετερώνοντας έτσι τον ιό» προσθέτει.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου