Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Ποια λαμπάδα να επιλέξεις για το βαφτιστήρι σου;

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απευθύνεται στις νονές και στους νονούς και εξηγεί ότι δεν θα πρέπει να πάρουν στο βαφτιστήρι τους μία λαμπάδα
με τον αγαπημένο του ήρωα, αλλά μία παραδοσιακή ώστε να μην χαθεί η έννοια του Πάσχα...


Η γιορτή του Πάσχα ισοδυναμεί στο μυαλό των παιδιών αλλά και των ενηλίκων όταν θυμούνται την παιδική τους ηλικία με την παρουσία και τα δώρα του νονού και της νονάς. Όλοι οι μεγάλοι θυμούνται τα παπούτσια που έφερνε η νονά στο βαφτιστήρι το Πάσχα μαζί με την λαμπάδα, το τσουρέκι και το αυγό.


Σήμερα βέβαια τα δώρα μπορεί να είναι διαφορετικά και να έρχονται και παιχνίδια μαζί με την λαμπάδα, το αυγό και το τσουρέκι και να παραλείπονται τα παπούτσια.


Ποιο είναι το δίλημμα της νονάς;
Διαλέγοντας τα δώρα για το βαφτιστήρι και κυρίως την λαμπάδα, η νονά σήμερα έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα: αν θα αγοράσει μια διαφημιζόμενη λαμπάδα που εμπεριέχει παιχνίδια της μόδας για τα παιδιά που τα γνωρίζουν και τα ζητούν ή αν θα πάρει μια παραδοσιακή λαμπάδα στολισμένη με τρόπο παιδικό, παραδοσιακό, καλόγουστο και επίκαιρο.


Η άποψη της ψυχολόγου...
Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα πρέπει να ενδίδουμε στις καταναλωτικές απαιτήσεις των παιδιών κι όσο και αν είναι για εκείνα χαρά να έχουν και να δείχνουν στους φίλους τους ή να μιλούν σ' αυτούς για την λαμπάδα με το γνωστό διαφημιζόμενο παιχνίδι.
Θα πρέπει να συνηθίζουμε τα παιδιά στην αληθινή αξία και στον συμβολισμό των πραγμάτων και των δώρων. Οι μέρες αυτές έχουν ένα πολύ μεγάλο συμβολισμό. Τα δώρα που προσφέρουμε έχουν επίσης συμβολική έννοια.


Τι συμβολίζει η λαμπάδα;
Το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι η λαμπάδα δεν πρέπει να έχει τον ήρωα που κάνει διάφορα που μπορεί να είναι ακόμα και επιθετικός γιατί η λαμπάδα συμβολίζει την πίστη και την προσευχή και ανάβει με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.


Τι συμβολίζει το αυγό;
Το αυγό δεν είναι το αυγό που κρύβει δώρο, είναι το αυγό που συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση. Όπως το κοτοπουλάκι είναι κλεισμένο μέσα στο κέλυφος του αυγού, το οποίο σπάει και βγαίνει στη ζωή.


Τι συμβολίζει το τσουρέκι;
Και το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως μας τον δίδαξε ο Χριστός και που παραδοσιακά φτιαχνόντουσαν κουλούρες την Μεγάλη Πέμπτη που έδωσαν την θέση τους στα κουλουράκια και τα τσουρέκια.


Αν θέλει να πάρει ένα παιχνίδι η νονά ας το πάρει χωριστά. Η λαμπάδα όμως πάντα κατά την παιδαγωγική μου άποψη θα πρέπει να είναι όμορφη και παιδική, καλόγουστη και συμβολική.


Αν ο νονός και η νονά ενδίδουν στον καταναλωτισμό του βαφτιστηριού συμμετέχουν και εκείνοι στην προσπάθεια να κάνει το παιδί καταναλωτή και όχι έναν αυριανό ενήλικα με άποψη και καλαισθησία.


Μην ξεχάσεις το βαφτιστήρι σου!
Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε τα βαφτιστήρια μας. Είναι τα πνευματικά μας παιδιά, είμαστε υπεύθυνοι και ως νονοί μαζί με τους γονείς για την σωστή διατροφή τους, αλλά επίσης και για την σχέση και την επαφή με το παιδί που βαφτίσαμε.


Όσο λοιπόν και αν δυσκολευόμαστε θα πρέπει να στείλουμε τα δώρα μας στο βαφτιστήρι και ακόμα καλύτερα να τα πάμε προσωπικά για να έρθουμε σε επαφή μαζί του, να μάθουμε τα νέα του, να καμαρώσουμε για την πρόοδό του και να προσδιορίσουμε την σχέση μας μαζί του
tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου