Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Νέος πατέρας: Τρόποι διαχείρισης του στρες

Το να γίνεσαι για πρώτη φορά πατέρας, είναι κάτι ευχάριστο αλλά και στρεσογόνο.
Ως νέος πατέρας όμως, μπορείς να προετοιμαστείς για τα συναισθήματα και τις προκλήσεις της πατρότητας και να συνδεθείς με το νέο μέλος της οικογένειας.


Αναγνωρίστε την πηγή του στρες σας


Κανείς δεν είπε ότι η φροντίδα ενός νεογέννητου θα είναι εύκολη. Ως νέος μπαμπάς, μπορεί να ανησυχείτε για τους εξής λόγους:


Περιορισμένος χρόνος πατρότητας.
Νέες ευθύνες.
Φόβος αναστάτωσης του ύπνου.
Οικονομική πίεση.
Λιγότερος χρόνος με την σύντροφο.
Μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Κατάθλιψη.
Λάβετε μέτρα πριν γεννηθεί το μωρό σας


Αν η σύντροφός σας είναι ακόμα έγκυος, καταπραΰνετε το άγχος, συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία της πατρότητας. Για παράδειγμα:


Λάβετε μέρος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι άνδρες δεν έρχονται σε επαφή με τις καθημερινές υπενθυμίσεις ότι θα γίνουν γονείς, όπως γίνεται με τις μητέρες. Τοποθετήστε το χέρι σας στην κοιλιά της συντρόφου σας και αισθανθείτε το μωρό σας να «κλωτσάει», να είστε παρών στις επισκέψεις στον γυναικολόγο και συζητήστε για την επικείμενη εγκυμοσύνη με τρίτους. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ότι συμμετέχετε!


Παρευρεθείτε στα μαθήματα τοκετού. Τα μαθήματα τοκετού, μπορεί να βοηθήσουν εσάς και την σύντροφο σας στο να μάθετε τι να περιμένετε κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς και πώς να φροντίσετε το νεογέννητό σας.


Συμβουλευτείτε ένα οικονομικό πρόγραμμα. Εάν συμβουλευτείτε ένα οικονομικό πρόγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τους τρόπους για να χειριστείτε τα έξοδα που μπορεί να χρειαστούν με τη γέννηση του μωρού σας.


Φτιάξτε ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η σύντροφός σας μπορεί να έχει υποστήριξη από φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, την οικογένεια και τους φίλους. Είναι σημαντικό για τους άνδρες να έχουν ένα δίκτυο υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου- ειδικά αν η εγκυμοσύνη ήταν απρογραμμάτιστη ή αν έχετε ακούσει αρνητικές ιστορίες για την ανατροφή παιδιών. Αναζητήστε φίλους και συγγενείς που να μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και να σας ενθαρρύνουν τώρα που προετοιμάζεστε να γίνετε πατέρας.


Συζητήστε με την σύντροφό σας. Συζητείστε σχετικά με το πώς η καθημερινή ζωή και η σχέση σας μπορεί να αλλάξει τώρα που θα γεννηθεί το μωρό σας.


Σκεφτείτε τι είδους πατέρας θέλετε να γίνετε. Πάρτε το χρόνο σας για να σκεφτείτε την σχέση σας με τον πατέρα σας. Σκεφτείτε τι πτυχές της σχέσης σας με τον πατέρα σας και ποιες από αυτές θέλετε να «εφαρμόσετε» στο δικό σας παιδί και ποιες όχι.


Συνεχίστε να είστε παρών και μετά την γέννηση του παιδιού σας. Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, αναζητήστε τρόπους για να συνδεθείτε με το νέο μέλος της οικογένειας. Για παράδειγμα:


Δωμάτιο με την οικογένειά σας στο νοσοκομείο. Αν το νοσοκομείο και ο χρόνος σας, σας το επιτρέπουν, μείνετε με τη σύντροφό σας και το νεογέννητο μέχρι να έρθει η ώρα να πάρετε το μωρό σπίτι. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο σαν θεατής και περισσότερο σαν ένας βασικός συμμετέχοντας κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού σας.


Αναλάβετε την φροντίδα του μωρού σας. Ταΐστε και αλλάξτε πάνες στο μωρό σας. Εάν η σύντροφός σας θηλάζει αναλάβετε εσείς το μωρό μετά τον θηλασμό, κάντε το να ρευτεί και βάλτε το για ύπνο μετά τον θηλασμό.


Παίξτε με το μωρό σας. Αφιερώστε χρόνο για να παίξετε με το παιδί σας. Σίγουρα θα δώσει χαρά και σε εσάς και στο ίδιο το μωρό!


Να είστε τρυφεροί με τη σύντροφό σας. Ακριβώς επειδή προσωρινά δεν έχετε σεξουαλικές επαφές δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αγκαλιάζεστε ή να φιλιέστε. Με τον καιρό η οικογένειά σας θα αναπτύξει μια ρουτίνα και θα αποκτήσετε ξανά χρόνο για εσάς.


Συζητήστε με τη σύντροφό σας. Συνεχίστε να μιλάτε με τη σύντροφο σας, για τις αλλαγές που αντιμετωπίζετε και τι μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε ο ένας τον άλλον, όσο το μωρό σας μεγαλώνει.


Ζητήστε βοήθεια. Εάν έχετε πρόβλημα να διαχειριστείτε τις αλλαγές στην σχέση σας, ή νιώθετε μελαγχολία, μιλήστε σε έναν ειδικό.


Το να γίνεις για πρώτη φορά πατέρας είναι μία εμπειρία ζωής. Με την αναγνώριση και τον προγραμματισμό των μελλοντικών προκλήσεων, μπορείτε να μειώσετε το στρες σας και να περάσετε περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας τη νέα σας οικογένεια!


Πηγή: mayoclinic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου