Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Νηστίσιμες συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται και για όσους δεν έκαναν νηστεία όλη τη Σαρακοστή, νομίζουμε ότι ξεκινά από αύριο η κατάλληλη ευκαιρία.


Μετά το ψάρι της Κυριακής των Βαϊων, σας έχουμε πολλές και νόστιμες νηστίσιμες συνταγές για όλη την εβδομάδα αλλά και στις Πασχαλινές συνταγές, ότι πρέπει να ξερετε για το Πασχαλινό τραπέζι.


Περίοδος της πιο αυστηρής νηστείας η Μεγάλη Εβδομάδα, η εβδομάδα που θα οδηγήσει και θα μας προετοιμάσει για την Ανάσταση. Εδώ σας δίνουμε κάποιες από τις αγαπημένες μας νηστίσιμες συνταγές και σας ευχόμαστε καλή όρεξη!


Διαβάστε και εφαρμόστε αυτές που ταιριάζουν στα γούστα σας!


Άντε ... χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση




ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΥΛΙΚΑ




1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12)


3/4 κούπας λάδι


1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι


1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι


1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο


2 κουταλιές σταφίδα μαύρη


2 κουταλιές κουκουνάρια


αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


1/2 κούπα λευκό κρασί


1 κούπα νερό


1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια. Χωρίστε τα πλοκάμια και ψιλοκόψτε τα. Τρυπήστε τα καλαμάρια μ' ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία εδώ κι εκεί. Ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε μέσα σ' αυτό το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών. Κατεβάστε τα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τη σταφίδα, τα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γεμίστε τα καλαμάρια ως τη μέση, γιατί στο ψήσιμο, το μεν ρύζι θα φουσκώσει, τα δε καλαμάρια θα μαζέψουν. Κλείστε το άνοιγμα, στερεώνοντάς το με ξύλινες φουρκέτες.


Αν θέλετε, πριν γεμίσετε τα καλαμάρια, βάλτε τα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό κι ανακατέψτε τα 5' επάνω σε δυνατή φωτιά, να φύγει το νερό τους, οπότε θα μαζέψουν κι έτσι θα τα γεμίσετε πιο εύκολα, βάζοντας περισσότερη γέμιση, ως τα 2/3. Αραδιάστε τα γεμιστά καλαμάρια σε πλατιά κατσαρόλα, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετέ τα ελαφρά, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές. Περιχύστε τα με το κρασί, προσθέστε το νερό και το χυμό λεμονιού, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ. ΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τρίψτε στην επιφάνεια λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετέ τα με φέτες λεμονιού.


ΠΗΓΗ: Βέφα Αλεξιάδου


ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ


ΥΛΙΚΑ


1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
750 γραμ. κρεμμυδάκια στιφάδου
1 κούπα ελαιόλαδο
2 ποτήρια χυμό τομάτας
6-7 σκελίδες σκόρδο
2 φυλλαράκια δάφνης
Αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σοτάρουμε με ελάχιστο λάδι τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια. Τα μεταφέρουμε σε γάστρα, ρίχνουμε το λάδι, τον χυμό τομάτας, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, λίγο νεράκι και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαλακώσει και να μείνει με το λάδι του.








ΥΛΙΚΑ
1 πακετο μανιταρια Λευκα (500 gr)
1 πακετο κρεμυδακια μικρα για στιφαδο
1 ποτηρι λαδι
1/2 ποτηρι κρασι κόκκινο
1/4 φλ.του καφε ξυδι
1 ποτηρι σαλτσα ντοματας
αλατι, πιπερι, μπαχαρι,
1 δαφνοφυλλο
κανελα στη μυτη του κουταλιου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζουμε στην κατσαρολα τα κρεμμυδια το λαδι και τα μανιταρια (κομμενα ή ολοκληρα) και τα γυριζουμε λιγο .
Τα σβηνουμε με το κρασι και το ξυδι
Προσθετουμε τη σαλτσα, το αλατι και ολα τα μπαχαρικα μας και βραζουμε στη χυτρα για 5'-10'.
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΥΛΙΚΑ


1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 φλ. τσ. λάδι
10 πράσσα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
200 γρ. κασέρι νηστίσιμο (προαιρετικά)
400 γρ. σπανάκι ζεματισμένο και ψιλοκομμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Πλένουμε καλά τα πράσα και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα ζεματάμε για πέντε λεπτά σε νερό που βράζει. Σε ένα μπολ βάζουμε τα πράσα, το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, και το κασέρι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Λαδώνουμε και από επάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο. Λαδώνουμε και βάζουμε ακόμη ένα φύλλο. Βάζουμε το 1/3 της γέμισης. Από επάνω βάζουμε άλλα τρία φύλλα αφού τα λαδώσουμε. Βάζουμε το 1/3 της γέμισης. Βάζουμε άλλα δύο φύλλα που τα λαδώνουμε. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο της γέμισης και από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο καλά. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια. Βρέχουμε τα χέρια μας και τα τινάζουμε επάνω από την πίτα.
Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα μας.


ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ


ΥΛΙΚΑ


1 κιλό μελιτζάνες (φλάσκες)
170 γρ κριθαράκι
½ κιλό χταπόδι
150 γρ μανιτάρια (κονσέρβα)
2 κρεμμύδια
½ σκελίδα σκόρδο
250 γρ χυμό ντομάτας
150 γρ ελαιόλαδο
150 γρ μαυροδάφνη
150 γρ ξύδι
30 γρ μαϊντανό
10 γρ κόκκινο πιπέρι & αλάτι
Αλάτι για να ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες








ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Κόβουμε τις μελιτζάνες οριζόντια στα δύο .Καθαρίζουμε την ψίχα τους και την πετάμε. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και την αφήνουμε 40 λεπτά σε δροσερό μέρος.


Ετοιμάζουμε την γέμιση: βράζουμε το χταποδάκι μας με το ξύδι(όλη την ποσότητα) και την μαυροδάφνη (όλη την ποσότητα)για 40 λεπτά .Αφού βράσει το χταποδάκι σε μία κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε 100 γρ λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι (κομμένο σε ροδέλες ,το σκόρδο(πολτοποιημένο) και τα μανιτάρια. Μόλις πάρουνε λίγο χρώμα από το σοτάρισμα ρίχνουμε μέσα 150 γρ χυμό ντομάτας (όλη την ποσότητα),το ζουμί με το οποίο βράσαμε το χταπόδι ,το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι ,το κριθαράκι και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 6-7 λεπτά. Κατεβάζουμε το μίγμα μας από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε και το χταποδάκι κομμένο σε μικρά κομματάκια .


Γεμίζουμε με το μίγμα μας τις μελιτζάνες τοποθετώντας στην κάθε μία, 4 κουταλιές της σούπας από την γέμιση κάθε φορά. Σε ένα ταψάκι (το οποίο το έχουμε αλείψει με λίγο λάδι),τοποθετούμε τις μελιτζάνες την μία κοντά στην άλλη (όχι κολλητά) τις περιχύνουμε με την υπόλοιπη ντομάτα. Καλύπτουμε την επιφάνεια από το ταψάκι μας με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 55 λεπτά στους 180 C .Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο


ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΥΛΙΚΑ


1 πακέτο (500 γραμ.) σπαγγέτι
1 μικρό πακέτο (250 γραμ.) φρέσκα μανιτάρια
4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανός
2 καυτερές πιπερίτσες ή
1 κουτ. το γλυκού καυτερή πάπρικα
ελαιόλαδο
αλάτι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και τα στραγγίζετε.
Κόβετε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο. Βάζετε στη κατσαρόλα τα μανιτάρια και το σκόρδο με 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τις καυτερές πιπεριές και τα προσθέτετε μαζί με το βρασμένο σπαγγέτι στο μείγμα Μανιταριών και σκόρδου.
Αλατίζετε και σερβίρετε.


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΥΛΙΚΑ




3 κούπες νερό


2 σκελίδες σκόρδο


700 γρ. μύδια κατεψυγμένα με ή χωρίς κέλυφος


500 γρ. γαρίδες


300 γρ. ρύζι Καρολίνα


3 κουταλιές κονιάκ


1/3 κούπας λάδι


1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο


2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό


1 κουταλιά λάδι


1/4 σαφράν


αλάτι - πιπέρι






ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3 κούπες νερό με μια σκελίδα σκόρδο και μια κουταλιά λάδι και τ’ αφήνουμε να βράσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μύδια, τα αφήνουμε να βράσουν για 4΄-5΄, τα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη το ζωμό. Αν έχουν κέλυφος, τα καθαρίζουμε και κρατάμε στην άκρη λίγα με κέλυφος, για ντεκόρ. Μπορούμε αν θέλουμε, στο νερό που βράζουμε τα μύδια, να ρίξουμε και τα τσόφλια από τις καθαρισμένες γαρίδες ή άλλα θαλασσινά, για περισσότερη γεύση. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το μισό από 1/3 της κούπας λάδι και σοτάρουμε μ’ αυτό, το ρύζι. Με το υπόλοιπο μισό λάδι σοτάρουμε ελαφρά σε άλλο σκεύος τις γαρίδες και τις σβήνουμε με το κονιάκ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο σοταρισμένο ρύζι, λίγο-λίγο το ζωμό από τα μύδια, μέχρι να τον απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά και το σαφράν, τα ανακατεύουμε για λίγο και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα κι αν έχουμε κρατήσει μύδια με κέλυφος, τα στολίζουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό


ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ- ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
1 Φάκελο Μπεσαμέλ
650 γρ. Μανιτάρια κονσέρβας
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κόκκινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι - πιπέρι
Ελάχιστο λάδι
1/2 κιλό Φύλλο κρούστας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την μπεσαμέλ χτυπάμε τό περιεχόμενο του φακέλου με 400 γρ. νερό αντί για γάλα για να γίνει λίγο πιο σφιχτή.


Σοτάρουμε τα μανιτάρια μέ το λάδι και τα κρεμμυδάκια.
Κατόπιν σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε 5 λεπτά νά βράσει για να ξεθυμάνει το κρασί.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον άνηθο και τις πιπεριές και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο για 20 περίπου λεπτά. Το ανακατεύουμε μερικές φορές.
Κατόπιν το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες (στό πλάτος), τοποθετούμε την γέμιση στην άκρη (1 κουτ. σούπ. περίπου) καί τυλίγουμε τρίγωνα ή φλογέρες. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε (οπότε δεν αλείφουμε τα φύλλα) η να τα ψήσουμε σε φούρνο αλείφοντας τα με λίγο λάδι (ή Βιτάμ) τα φύλλα καθώς καί την επιφάνεια κάθε κομματιού.
Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν καλά


ΠΕΝΕΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥΡΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ (ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)


ΥΛΙΚΑ


• 300 γρ. πένες
• 2 κομμένα σε κύβους κολοκυθάκια
• 2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανό
• 1 μεγάλη κομμένη σε κύβους μελιτζάνα
• 2 γλυκές κομμένες σε κύβους κόκκινες πιπερίες
• πιπέρι, αλάτι
• 1 κουταλάκι ΖΑΧΑΡΗ
• λίγη τριμμένη ΡΙΓΑΝΗ
• 1 με 2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο
• για τηγάνισμα ελαιόλαδο
• 1 κονσέρβα χυμό ντομάτας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα αφήνετε να μείνουν μια ώρα. Τα ξεπλένετε και τα τηγανίζετε ελαφρά ώσπου να μαλακώσουν.
Μεταφέρετε τα λαχανικά σε κατσαρόλα, προσθέτετε το σκόρδο, το λάδι, τα ντοματάκια, το μαϊντανό, τη ζάχαρη. Βράζετε τα λαχανικά 3/4 της ώρας περίπου. Προς το τέλος προσθέτετε και τη ρίγανη και ανακατεύετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ όταν τα λαχανικά κοντεύουν να βράσουν, βράζετε τις πένες σε κατσαρόλα με το ζωμό για ζυμαρικά. Τις σουρώνετε, τις αναμιγνύετε με τα λαχανικά και τη σάλτσα τους και σερβίρετε αμέσως.
Κουλουράκια Νηστίσιμα της Νίκης


ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι του νερού λάδι σπορέλαιο


1 ποτήρι του νερού πορτοκαλάδα


1 ποτήρι του νερού ζάχαρη


1/2 ποτηράκι του κρασίου κονιάκ


ξύσμα 1 πορτοκαλιού


3 κουταλάκια αμμωνία


2 κουταλάκια κανέλλα


5 κουταλάκια μπέικιν μπάουντερ
1500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε καλά το λάδι με τη ζάχαρη.
Προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και τέλος το αλεύρι σιγά σιγά.
Ζυμώνετε καλά το υλικά.
Πλάθετε τη ζύμη σε κουλουράκια και τα βάζετε σε ελαφριά λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.


ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ


ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι κρασί Κουρτάκη
1 πακέτο FARIN -UP ( ίσως και περισσότερο)




για τη γέμιση
5 μήλα κομμένα φέτες
5 κουταλ. σούπας κοφτές ζάχαρη
1 κουτάλι της σούπας κανέλλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μήλα χωρίς νερό και προσέχουμε να μη λιώσουν. Αφού πιουν τα υγρά τους και κρυώσουν λίγο τούς ρίχνουμε την κανέλλα. Φτιάχνουμε τη ζύμη με το καλαμποκέλαιο, το κρασί και το αλεύρι.
Δημιουργούμε μπαλάκια ζύμης τα οποία ανοίγουμε σε μικρά στρογγυλά φύλλα και τα γεμίζουμε με το μείγμα των μήλων. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για να ροδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου