Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Καρκίνος του ενδομητρίου: Τα συμπτώματα

«Η Ελσα και εγώ είμαστε φίλες από παιδιά. Εχουμε πολλά κοινά και πάντα τους ίδιους φόβους.
Οταν διαβάσαμε ότι μια κοπέλα σαν εμάς, μόλις κοντά στα 30, έχασε τη ζωή της από καρκίνο του ενδομητρίου, σοκαριστήκαμε. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για αυτόν τον καρκίνο και τα συμπτώματά του;» γράφει αναγνώστριά.


Τα τοιχώματα της μήτρας αποτελούνται από δύο στρώματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: το ενδομήτριο, το επιφανειακό στρώμα, πλούσιο σε αδένες στο εσωτερικό της κοιλότητας, και το μυομήτριο, το εξωτερικό μυϊκό στρώμα. Οι καρκίνοι της μήτρας αναπτύσσονται όταν κάποια από τα κύτταρά της ξεκινούν να μεγαλώνουν με ανεξέλεγκτο τρόπο και προφανώς να εισβάλλουν σε όλα τα όργανα.


Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο (εξαιρουμένου του καρκίνου του μαστού) στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Ξεκινά από το ενδομήτριο, δηλαδή τον εσωτερικό χιτώνα της μήτρας. Το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του ενδομητρίου εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 60 χρόνια. Ενα ποσοστό 3%-5% εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.


«Κάθε γυναίκα η οποία, μετά τον πρώτο χρόνο αφότου έχει σταματήσει η περίοδός της, ξαναδεί αίμα, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της. Βεβαίως, οι γυναίκες που βρίσκονται στο 40ό έως το 50ό έτος της ηλικίας τους στις οποίες παρουσιάζονται ανωμαλίες στην περίοδο όπως μεγάλη διάρκεια, αύξηση της ποσότητας του αίματος και συχνότερη εμφάνιση της περιόδου σε σχέση με πριν, πρέπει επίσης να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Αν και αυτές οι ανωμαλίες της μήτρας συνήθως οφείλονται στην κλιμακτήριο ή σε άλλες καλοήθεις παθήσεις της μήτρας, θα πρέπει πάντα να ελέγχονται ώστε να αποκλειστεί η πιθανόότητα κακοήθειας« σημειώνει η δρ Βασιλική Χατζηραφαήλ, χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος.


«Το “καλό” με αυτόν τον καρκίνο είναι ότι δίνει συμπτώματα που μας οδηγούν σχετικά γρήγορα στον γιατρό. Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή και στις άφθονες κολπικές απώλειες, συχνά δύσοσμες, σε πόνους χαμηλά στην κοιλία ή στη μέση, στο αίμα στα ούρα, σε πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης. Στην περίπτωση του καρκίνου του ενδομητρίου τα συμπτώματα εκδηλώνονται ήδη στα πρώιμα στάδια, ενώ στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου, τα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικά» συμπληρώνει ο δρ Ανδρέας Καβαλλάρης, γυναικολόγος, μαιευτήρας, χειρουργός ογκολόγος.


ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Οσον αφορά τους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο, αυτοί έχουν σχέση με:


- Την παχυσαρκία


- Την ατοκία


- Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών


- Τον σακχαρώδη διαβήτη


- Την υπέρταση


- Την πρώιμη εμμηναρχή και την καθυστερημένη εμμηνόπαυση


- Την κακή διατροφή με αυξημένη κατανάλωση λίπους


- Τη χορήγηση ταμοξιφαίνης (φάρμακο που δίνεται στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού). Βέβαια, η πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος στο ενδομήτριο είναι μικρή, σε σχέση με αυτό που προσφέρει η συγκεκριμένη θεραπεία στον μαστό της γυναίκας.


- Τη χορήγηση οιστρογόνων, όταν λαμβάνονται μόνα τους, χωρίς προγεστερόνη.


- Πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.


- Μικροαιμορραγίες μετά τη σεξουαλική επαφή.


- Γρήγορη και απότομη διόγκωση της κοιλιακής χώρας χωρίς αιτία.


Ωστόσο, η δρ Χατζηραφαήλ εξηγεί: «Η πραγματική αιτία είναι άγνωστη». «Οι καρκίνοι του ενδομητρίου είναι όλοι αδενοκαρκινώματα. Ο πιο συχνός που καλύπτει το 75%-80% των περιπτώσεων είναι το ενδομητροειδές αδενοκαρκίνωμα. Λιγότερο συχνοί μα περισσότερο επιθετικοί, είναι τα ορμογόνα κονδυλωματικά αδενοκαρκινώματα που αποτελούν το 10% όλων των καρκίνων του ενδομητρίου και τα αδενοκαρκινώματα με κύτταρα διαυγή το 4-5%, αντίστοιχα» προσθέτει ο δρ Ανδρέας Καβαλλάρης.


ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του ενδομητρίου;
Η μοναδική στρατηγική πρόληψης είναι η πραγματοποίηση τακτικών γυναικολογικών ελέγχων. Είναι απαραίτητο να γίνεται το Παπ-τεστ ανά δύο χρόνια. Ακόμη και αν λείπουν οι σεξουαλικές επαφές, θεωρείται πως μια γυναίκα 18 με 20 ετών πρέπει να πραγματοποιεί αυτού του είδους την εξέταση, η οποία δεν προκαλεί ούτε πόνους ούτε ουλές. Εδώ και μερικά χρόνια είναι επίσης διαθέσιμο ένα εξειδικευμένο τεστ, το οποίο συνδυαζόμενο με το Παπ-τεστ επιτρέπει τον εντοπισμό ιογενούς DNA, έτσι ώστε να καθορίσει, έστω και χωρίς συμπτώματα, αν έχετε προσβληθεί από τον Human Papilloma Virus» καταλήγει ο δρ Ανδρέας Καβαλλάρης.Αλλωστε, όπως εξηγεί, η δρ Βασιλική Χατζηραφαήλ: «Οι γυναίκες που είχαν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία και με πολλούς ερωτικούς συντρόφους έχουν περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτόν τον καρκίνο. Επίσης, κίνδυνος υπάρχει στις περιπτώσεις που το Παπ-τεστ ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση γίνεται με το Παπ-τεστ και τη λήψη βιοψιών με κολποσκόπηση».Οι θεραπείες που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν τη χειρουργική αφαίρεση, την ακτινοθεραπεία, την ορμονική θεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς και από το στάδιο του καρκίνου. Είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με διακοπή του καπνίσματος και διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, η οποία μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου κατά 50%.
Πηγές: http://www.andreaskavallaris.gr και http://www.hatzirafail.gr


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου