Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η γέννηση ενός αυτιστικού παιδιού εξαρτάται από την ηλικία του πατέρα

Τρεις ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες ανακοίνωσαν πως ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με αυτισμό έχει άμεση σχέση με την ηλικία των γονέων και δει αυξάνεται δραματικά όταν ο πατέρας είναι άνω των 35.




Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έρευνες, οι πατέρες έχουν τετραπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τις μητέρες να “περάσουν” στα παιδιά τους ένα τέτοιο γονίδιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού πέντε έως είκοσι φορές.


Οι συγκεκριμένες γονιδιακές ποικιλομορφίες, πάντως, είναι εξαιρετικά σπάνιες και, από κοινού, εξηγούν ένα μικρό μόνο μέρος των περιπτώσεων αυτισμού.


Ωστόσο, η ανακάλυψή τους βοηθά τους επιστήμονες να ρίξουν νέο φως στη βιολογική βάση της εν λόγω διαταραχής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.


Μάλιστα, οι νέες έρευνες, σύμφωνα με το iatropedia.com, δείχνουν ότι, κατά πιθανότητα, υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες (μάλλον μεταξύ των 600 και 1.200), παραλλαγές και μεταλλάξεις γονιδίων που μπορούν να διαταράξουν την αναπτυξιακή λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν αυτισμό. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, όμως, αυτά τα γενετικά αίτια μπορεί να εξηγούν όχι πάνω από το 15% - 20% των περιπτώσεων του αυτισμού.


Να σημειωθεί ότι και οι τρεις νέες έρευνες ακολούθησαν παρόμοια μεθοδολογία, αναλύοντας γενετικό υλικό από δείγματα αίματος, που ελήφθησαν από οικογένειες, στις οποίες γονείς χωρίς σημάδια αυτισμού γέννησαν αυτιστικά παιδιά.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου