Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πώς να νηστέψεις χωρίς να παχύνεις!

Αν νομίζεις πως με την νηστεία μπορείς να αδυνατίσεις… κάνεις λάθος! «Η πλειονότητα όσων νηστεύουν παίρνει περισσότερα κιλά»,
λέει στο star.gr η διαιτολόγος Μαρίνα Παπάζογλου και παρουσιάζει tips για να κρατήσουμε την «γραμμή» μας.


Τι συμβουλεύει η κα. Παπάζογλου;


- Μετριάζουμε την ποσότητα του ελαιολάδου που χρησιμοποιούμε στα νηστίσιμα φαγητά! 1 – 2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα είναι αρκετές!


- Προτιμούμε τρόφιμα ολικής άλεσης, που περιέχουν τριπλάσια ποσότητα φυτικών ινών και σιδήρου από τα άσπρα αντίστοιχα προϊόντα και ταυτόχρονα μας δημιουργούν ευκολότερο κορεσμό.


- Τις περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα επιλέγουμε να μαγειρέψουμε ζυμαρικά ή ρύζι, ενώ θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την κατανάλωση οσπρίων και σαλάτας, αυξάνοντας έτσι και την κατανάλωση των πολύτιμων φυτικών ινών.


- Με εγκράτεια το ψωμί και ο χαλβάς! Μια φέτα ψωμί αρκεί για να συνοδεύσει το κυρίως γεύμα μας. Άλλωστε, τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα είναι πλούσια σε άμυλο. Όσο για τον χαλβά, είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, όμως, μας προσφέρει πολλές θερμίδες και λιπαρά.


- Δεν το παρακάνουμε με τα φρούτα! Έχουν σάκχαρα άρα και θερμίδες... 3 - 4 μερίδες φρούτων ημερησίως αρκούν. Επίσης, προτιμούμε να στίβουμε φρέσκα φρούτα για χυμό και όχι τους συσκευασμένους.


- Δεν παραλείπουμε το πρωινό! Μια πρόταση είναι κάποιο αφέψημα και 1 - 2 φέτες πολύσπορο ψωμί με μέλι και ταχίνι ή 1 - 2 σπιρτόκουτα χαλβά και 3 - 5 μέτριες ελιές.


- Τα ενδιάμεσα γεύματα επίσης μας τροφοδοτούν με ενέργεια, μας κόβουν την όρεξη και μας βοηθούν να μην τρώμε υπερβολικά στα κυρίως. Επειδή συνήθως οι επιλογές μας είναι κάτι σε άμυλο (π.χ. κριτσίνια, κουλουράκια κ.λπ.) προσπαθούμε να τα συνοδεύσουμε με φυτικό τυρί ή γάλα σόγιας / καρύδας (πηγή πρωτεΐνης) .


- Ενισχύουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο με πρωτεΐνες, που μας βοηθούν να περιορίσουμε τις απότομες αυξομειώσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα μας μέσα στην ημέρα, δηλαδή το να πεινάμε πιο γρήγορα. Πηγές πρωτεϊνών την περίοδο της νηστείας: θαλασσινά, ξηροί καρποί, σουσάμι και τα προϊόντα του, μανιτάρια και όσπρια σε συνδυασμό με ρύζι.


- Αποφεύγουμε τα τηγανητά! Κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες και καλαμαράκια απορροφούν πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού. Προσπαθούμε να μην τα καταναλώνουμε καθημερινά και να μην ξεπερνούμε την μερίδα εστιατορίου.


Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου