Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Νίκησε τη μελαγχολία μετά τον τοκετό

Σχεδόν το 70 με 85% όλων των νέων μαμάδων θα πάθουν «συναισθηματική δυσφορία»,
μια ήπια αλλαγή διάθεσης που ξεκινά στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, και το 10% επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.


Δες πώς να τα αποφύγεις.


1. Βάλε στη διατροφή σου Ω-3 λιπαρά οξέα


Στις χώρες όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα θαλασσινά πλούσια σε Ω-3 σημειώνεται μικρότερο ποσοστό επιλόχειας κατάθλιψης, όπως διαπίστωσε μελέτη του 2002.


Η σαρδέλα, ο σολομός, οι γαρίδες, το αβοκάντο και το λινέλαιο συνιστούν καλές πηγές Ω-3. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Τζόζεφ Χίμπελν, M.D., ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, πρέπει να παίρνεις τουλάχιστον ένα γραμμάριο Ω-3 την ημέρα (100 γραμμ. σαρδέλες παρέχουν περίπου 1,5 γραμμ.).
Οι κάψουλες ιχθυελαίου είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να συμπληρώσεις τη διατροφή σου. Ψάξε για κάψουλες που περιέχουν EPA και DHA, δύο βασικά λιπαρά οξέα.


2. Βρες (έστω και λίγο) χρόνο για άσκηση


«Η άσκηση είναι ένα φυσικό τονωτικό της διάθεσης, που μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογική υγεία ανακουφίζοντας από το στρες» επισημαίνει η Κέλι Καλαμπρέζ, Μ.S., μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Άσκησης.
Βοηθά επίσης η παρέα με άλλες μητέρες στη διάρκεια της άσκησης. «Τα μαθήματα άσκησης μετά τον τοκετό –με ή χωρίς το μωρό– που βοηθούν τις γυναίκες να προσεγγίσουν άλλες μητέρες μπορεί να αποβούν καθησυχαστικά και να μειώσουν τις πιθανότητες κατάθλιψης» σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια Νταϊάνα Λιν Μπαρνς.


3. Κάνε κάθε μέρα κάτι μόνο για εσένα


«Φρόντισε να διαθέτεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου, είτε ασχολούμενη με τη γιόγκα ή το διαλογισμό, είτε γράφοντας ημερολόγιο, είτε απλώς κάνοντας ένα αφρόλουτρο στο τέλος της ημέρας. Και φυσικά, μη νιώθεις ένοχη για αυτό» λέει Νταϊάνα Λιν Μπαρνς.


shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου