Η πιο συχνή τροφική αλλεργία στην βρεφική, αλλά και στη νηπιακή ηλικία, είναι η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.
Υπολογίζεται ότι το 2%, ή και περισσότερο, από τα βρέφη που τρέφονται με γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, που έχουν σαν βάση το αγελαδίσιο γάλα, όχι μόνο θα παρουσιάσουν αλλεργίες στην διατροφή τους από το γάλα αυτό, αλλά έχουν και αυξημένες πιθανότητες αργότερα, όταν μεγαλώσουν δηλαδή, να είναι ευάλωτα και σε άλλες αλλεργίες.
Υπολογίζεται ότι το 2%, ή και περισσότερο, από τα βρέφη που τρέφονται με γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, που έχουν σαν βάση το αγελαδίσιο γάλα, όχι μόνο θα παρουσιάσουν αλλεργίες στην διατροφή τους από το γάλα αυτό, αλλά έχουν και αυξημένες πιθανότητες αργότερα, όταν μεγαλώσουν δηλαδή, να είναι ευάλωτα και σε άλλες αλλεργίες.
Μόλις επιστρέψατε από το μαιευτήριο στο σπίτι. Εσείς είστε πλέον ένας χαζομπαμπάς που κοιτάζετε αποσβολωμένος το μικρό ανθρωπάκι που εισέβαλλε στη ζωή σας, και η σύζυγος σας είναι μια μανούλα που έχει να ανέβει, ίσως τον τρυφερότερο και πιο γλυκό Γολγοθά της ζωής της. Η διατροφή του βρέφους είναι ένα θέμα που θα σας απασχολήσει άμεσα.
Το γάλα (είτε από τον θηλασμό της μητέρας, είτε από σκόνη) είναι η μοναδική του τροφή, μέχρι να περάσουν κάποιοι μήνες. Τι γίνεται όμως όταν το βρέφος παρουσιάζει αλλεργία στο γάλα; Πως θα το καταλάβουμε; Τι πρέπει να κάνουμε όταν παρά το γεγονός ότι θηλάζει από το στήθος της μητέρας του, παρουσιάζει αλλεργία;
Η αλλεργία στο γάλα οφείλεται στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και μπορεί να εμφανιστεί και σε βρέφη που θηλάζουν από μητέρα, η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να σταματήσουν το θηλασμό, αλλά θα πρέπει να σταματήσει η μητέρα να καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα συνήθως υποχωρεί μετά από 1-2 χρόνια αποχής από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής-παιδιατρικής γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Φωτουλάκη: «μπορεί μια μητέρα να καταλάβει ότι το βρέφος έχει αλλεργία στα γάλα και να αποταθεί στο γιατρό. Ο εμετός, η διάρροια, η οποία ενίοτε συνοδεύεται με αίμα, μετά την κατανάλωση γάλακτος, η άρνηση του βρέφους να φάει, η στασιμότητα βάρους, ο κολικός, η γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση είναι συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.»
Τα συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα μπορεί να εμφανιστούν είτε άμεσα, δηλαδή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά τη χορήγηση του γάλακτος, είτε καθυστερημένα, δηλαδή ύστερα από πολλές ώρες ή ημέρες. Μπορεί δε, η αλλεργία να είναι μεικτού τύπου, δηλαδή να συνδυάζονται και τα δύο.
Στην άμεσου τύπου αλλεργία, τα συμπτώματα αφορούν το πεπτικό (κοιλιακός πόνος, εμετοί, διάρροια, στοματοφαρυγγικό σύνδρομο), το δέρμα (οξεία κνίδωση, αγγειο-οίδημα, εξάνθημα , ερυθρότητα), το αναπνευστικό (αλλεργική ρινίτιδα, βρογχοσπασμός, λαρυγγοσπασμός) ή να υπάρξει γενικευμένη αντίδραση, δηλαδή αναφυλακτικό σοκ. Στην περίπτωση που η αλλεργία εκδηλώνεται με καθυστέρηση, παρουσιάζονται συμπτώματα στο πεπτικό (όπως εντεροκολίτιδα, πρωκτοκολίτιδα, εντεροπάθεια) και στο δέρμα (δερματίτιδα), ενώ στη μεικτού τύπου αλλεργία εμφανίζονται συμπτώματα, όπως αλλεργική γαστρεντεροπάθεια, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, δυσκοιλιότητα, ατοπική δερματίτιδα και άσθμα.
«Η εντεροπάθεια από αλλεργία στο γάλα αγελάδας εκδηλώνεται με την κλασική κλινική εικόνα η οποία περιλαμβάνει χρόνια διάρροια και ανεπαρκή πρόσληψη βάρους. Συνήθως έχει προηγηθεί επεισόδιο οξείας γαστρεντερίτιδας. Άλλα συμπτώματα είναι η διάταση κοιλιάς, το παράτριμα και είναι δυνατόν να συνυπάρχουν κολικοί, ερυθρότητα περιπρωκτική, αίμα από το ορθό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή έκζεμα. Συχνά, αλλά όχι απαραίτητα, υπάρχει ιστορικό αμέσου τύπου αλλεργικών αντιδράσεων όπως κνίδωση ή αγγειοοίδημα. Είναι όμως δυνατόν η εντεροπάθεια να μην συνοδεύεται από καμιά άλλη ένδειξη αλλεργίας. Η καμπύλη σωματικού βάρους, μετά από μια περίοδο καλής πρόσληψης βάρους, παρουσιάζει σταδιακή έκπτωση. Στις περιπτώσεις αυτές η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία, και άλλες καταστάσεις τόσο από το πεπτικό όσο και από άλλα συστήματα. Οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν πριν από τον αποκλεισμό των πρωτεϊνών γάλακτος αγελάδας» εξηγεί η κ. Φωτουλάκη.
iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου