Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί τα έμβρυα μιμούνται στο κλάμα τις μητέρες τους

 Τι λένε οι επιστήμονες



Το κλάμα κάθε νεογέννητου μπορεί στα αυτιά μας να ακούγεται διαρκώς το ίδιο, μόνο που δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί τα μωρά μιμούνται τη γλώσσα της μητέρας τους ακόμη και πριν από τη γέννησή τους, όπως διαπιστώνουν έρευνες. 


Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα της μητέρας τους πολύ πριν πουν το πρώτο «μπα», «μα» ή «κα». 


Οι ερευνητές μελέτησαν το κλάμα 60 νεογέννητων και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν να διαμορφώνουν το κλάμα τους ήδη από τη μήτρα της μητέρας τους. 


Διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα νεογέννητα στη Γαλλία τείνουν να κλαίνε σε πιο «ψηλές νότες», ενώ τα νεογέννητα στη Γερμανία προτιμούν τις μπάσες μελωδίες. Η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο γλωσσών είναι χαρακτηριστική και στον τόνο της φωνής των ενηλίκων, όπως συνεχίζουν. 


Η ομάδα των επιστημόνων από τη Γερμανία που έκανε την έρευνα σε νεογέννητα από τη Γαλλία και τη Γερμανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάθε βρέφος διαμορφώνει την προφορά του κατά μίμηση της γλώσσας της μητέρας του. 
Παλαιότερες έρευνες πάντες έχουν δείξει ότι τα έμβρυα μπορούν να αποστηθίσουν ήχους από τον έξω κόσμο από τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και ότι εξοικειώνονται με μελωδίες της μουσικής και της γλώσσας.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου