Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι άντρες κληρονομούν την καρδιοπάθεια από τον πατέρα τους


Οι άντρες κληρονομούν την καρδιοπάθεια από τον πατέρα τους, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Βρετανία,
οι οποίοι ανακάλυψαν τη νόσο στο χρωμόσωμα Υ που περνάνε οι άντρες μόνο στους γιους τους.
Αναλύοντας το DNA περισσότερων από 3.000 ανδρών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συγκεκριμένη μορφή του χρωμοσώματος Υ αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, όπως αποκαλείται επιστημονικά η καρδιοπάθεια.
Η αύξηση του κινδύνου που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη μορφή του χρωμοσώματος Υ, προστίθεται σε αυτήν που προκαλούν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το κάπνισμα και η αυξημένη χοληστερόλη.
Την συγκεκριμένη μορφή του χρωμοσώματος Υ φέρει ο ένας στους πέντε άνδρες, αναφέρουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και χρόνια ότι οι άνδρες εκδηλώνουν καρδιοπάθεια συχνότερα απ’ ό,τι οι γυναίκες (σ.σ. αλλά μόνο μέχρι εκείνες να περάσουν την κλιμακτήριο, μετά εξισώνεται η συχνότητά της μεταξύ των δύο φύλων), αλλά και νωρίτερα κατά μία δεκαετία κατά μέσον όρο.
Στην ηλικία των 40 ετών, κάθε άντρας έχει μία στις δύο πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιοπάθεια και κάθε γυναίκα μία στις τρεις.
Μέχρι τώρα, ο αυξημένος ανδρικός κίνδυνος αποδιδόταν πρωτίστως στις συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα που είναι πιο διαδεδομένο στον ανδρικό πληθυσμό. Η νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι στο όλο πρόβλημα παίζει σημαντικό ρόλο και το ίδιο το ανδρικό φύλο – και δη το χρωμόσωμα Υ που το καθορίζει.
Ο δρ Maciej Tomaszewski, λέκτορας στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το γενετικό υλικό 3,233 βιολογικώς ξένων (μη συγγενών) Βρετανών, οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορες μελέτες για την καρδιοπάθεια.
Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν πως το 90% εξ αυτών διαθέτουν μία από δύο συχνότερες μορφές του χρωμοσώματος Υ – ονομάζονται απλοομάδα Ι και απλοομάδα R1b1b2.
Σε όσους έφεραν την απλοομάδα Ι, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ήταν κατά 50% υψηλότερος απ’ ό,τι στους υπόλοιπους.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν ποια ακριβώς από τα γονίδια αυτού του χρωμοσώματος ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα ευρήματά μας, διότι έως τώρα το χρωμόσωμα Υ σχετιζόταν μόνο με το ανδρικό φύλο και τη γονιμότητα», δήλωσε ο δρ Tomaszewski. «Εμείς, όμως, διαπιστώσαμε πως τελικά εμπλέκεται και στην καρδιοπάθεια».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου