Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Είναι μόλις 6 μηνών αλλά μπορούν να απαντούν!


Μέχρι σήμερα οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν
μεμονωμένες λέξεις από την ηλικία των 10 μηνών και ύστερα. Η έρευνα των ψυχολόγων Ελίκα Μπέργκελσον και Ντάνιελ Σουίνγκλεϊ από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια προσφέρει σοβαρές ενδείξεις ότι η κατανόηση απλών όρων και λέξεων από τα παιδιά ξεκινά ήδη από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αν και δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την ικανότητα της ομιλίας.

Το πείραμά τους περιλάμβανε 33 βρέφη ηλικίας 6 με 9 μηνών, στα οποία έδειξαν φωτογραφίες, κάθε μία από τις οποίες απεικόνιζε ένα τρόφιμο και ένα μέρος του σώματος, π.χ. μάτι-μπανάνα, μήλο-μύτη. Οι γονείς έκαναν στη συνέχεια ερωτήσεις για να καταλάβουν αν είναι σε θέση να συνδέσουν σωστά τη λέξη με την απεικόνισή της.

Δείγμα ότι τα βρέφη κατανοούν μία λέξη ήταν για τους ειδικούς το γεγονός ότι κοίταζαν την απεικόνισή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο δεύτερο στάδιο του πειράματος οι ερευνητές έδειξαν στα βρέφη τα ίδια τρόφιμα και σημεία του σώματος, αλλά σε φυσική μορφή, λ.χ. ένα μήλο σε μπολ και μία μύτη σε ανθρώπινο πρόσωπο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα περισσότερα βρέφη έδειξαν ότι αναγνωρίζουν το αντικείμενο που αναφερόταν κάθε φορά επικεντρώνοντας για περισσότερο χρόνο την προσοχή τους σε αυτό.

«Είναι εκπληκτικό, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν, ούτε να δείξουν, ούτε να περπατήσουν. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι σε θέση να ταξινομήσουν τα αντικείμενα στο περιβάλλον τους», εξηγεί η Ελίκα Μπέργκελσον.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου