Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ελπίδα σε γυναίκες καρκινοπαθείς να γίνουν μητέρες


Ελπίδες για τις γυναίκες, οι οποίες πάσχουν από καρκίνο, να γίνουν μητέρες μέσω της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης,
δίνουν οι επιστήμονες. Αυτό καθίσταται δυνατό με την κατάψυξη του ωοθηκικού ιστού στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου και την απόψυξή του.


Ηδη πέντε γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου έχουν προβεί σε κατάψυξη ωοθηκικού ιστού στην Ελλάδα, πριν υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε να διαφυλάξουν τη γονιμότητα τους. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, γίνεται μεταμόσχευση του ιστού στις ωοθήκες τους, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η ορμονική αποκατάστασή τους.


Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κ. Κωνσταντίνο Πάντο, η μέθοδος «έχει αρχίσει δειλά να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 10 μωρά μετά από την κρυοσυντήρηση και την μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού». Οπως διευκρινίζει, η μέθοδος αυτή απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες, οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, δεδομένου δε ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων (διαδεδομένη μέθοδος που δίνει επίσης παράταση στη μητρότητα) δεν ενδείκνυται για τις μέλλουσες μητέρες εξ' αιτίας του ιατρικού προφίλ τους.


Η νέα αυτή μέθοδος έρχεται να καλύψει το κενό στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Το κόστος της αφαίρεσης του ωοθηκικού ιστού και της κατάψυξης τους σε υγρό άζωτο, αγγίζει τα 1.500 ευρώ. Ο κ. Πάντος σημειώνει ότι το υλικό μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.


 tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου