Πολλές φορές τα παιδιά μας εκμεταλλεύονται την αγάπη και την ανοχή των γονιών τους, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αρχηγού στην οικογένεια.
Για σκεφτείτε, μπορεί να πιστεύετε ότι ελέγχετε την κατάσταση, στην πραγματικότητα όμως, ο μικρός σας μπόμπιρας είναι αυτός που αποφασίζει!
Αν όλο αυτό σάς φαίνεται υπερβολικό, θα σας περιγράψουμε μία καθημερινή σκηνή, στην οποία μπορεί να έχετε βρεθεί μάρτυρες ή και… πρωταγωνιστές!
Για παράδειγμα, σας κάλεσε η φίλη σας για καφέ στο σπίτι, ενώ ο 7χρονος γιος της βλέπει το dvd του. Αφού φτιάξετε τον καφέ σας και πάτε να καθίσετε στο σαλόνι, ο μικρός, λίγο πριν καθίσετε, λέει απαιτητικά «μαμά, μην κάτσετε εδώ, με ενοχλείτε και δεν μπορώ να ακούσω το dvd μου! Πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο, φύγετε από δω!».
Η φίλη σας, χωρίς να συζητήσει καν μια συμβιβαστική λύση, σας λέει υποταγμένη πως πρέπει να πάτε σε άλλο δωμάτιο ή στο μπαλκόνι, για να μην ενοχλείτε τον μικρό.
Μπορεί κανείς να σκεφτεί ή να ανακαλέσει στη μνήμη του πολλές παραλλαγές και παρόμοιες σκηνές, όπου οι επιθυμίες των μικρών γίνονται εντολές και διαταγές προς εκτέλεση από τους γονείς αμέσως και χωρίς δεύτερη κουβέντα!
Γιατί οι γονείς έχουν δώσει τέτοια εξουσία στα παιδιά τους;
Οι απαντήσεις μπορεί να είναι αρκετές. Οπωσδήποτε, δύο γενιές παλαιότερα, οι ισορροπίες ήταν πολύ διαφορετικές και τα «δικαιώματα» των παιδιών μέσα σε μια οικογένεια πολύ λιγότερα.
Η υπερβολική ανάγκη να αναστρέψουν οι γονείς αυτή τη νοοτροπία ίσως έχει οδηγήσει να μη δημιουργούν πλέον ισότιμες σχέσεις με τα παιδιά.
Η αρχηγία «βλάπτει» το παιδί σας
Χρειάζεται να πούμε ότι μεγαλώνετε έναν μικρό δυνάστη; Το παιδί σας θα θεωρεί πως στο περιβάλλον που θα ζει ακόμη και όσο μεγαλώνει ή γίνει ενήλικος, όλοι γύρω του, οι συμμαθητές του, οι φίλοι του, οι συνάδελφοί του και ο/η σύντροφός του θα έχουν τον δικό σας ρόλο, δηλαδή να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του.
Είναι σαφές ότι αυτό θα το φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν την πρόθεση να κάνουν ό,τι εσείς και θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις και αρκετές απογοητεύσεις.
Μελετήστε τι συμβαίνει στην οικογένειά σας
Παρατηρήστε πώς λειτουργείτε στην οικογένειά σας και δώστε σημασία στο τι γίνεται συνέχεια και όχι αποσπασματικά. Μαθαίνουν τα παιδιά, όσο μεγαλώνουν, να σέβονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες και των άλλων μελών;
Θυμηθείτε πως η ισοτιμία και ο σεβασμός είναι κάτι που πρέπει να δείχνουν όλοι προς όλους και πως ο χώρος της οικογένειας δεν είναι χώρος επιβολής αρχηγίας, αλλά πρέπει να αφήνει να αναπτύσσονται ελεύθερα οι νέες προσωπικότητες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς θέτουν τα λογικά όρια στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης.
Πηγή: mamakid
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου