Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η γυμναστική βοηθά την υγεία του παιδιού

Η Γερμανική Εταιρεία Αθλητιατρικής και Πρόληψης, μέσω του δελτίου Τύπου που έστειλε για την καινούργια σχολική χρονιά,
προτρέπει τους γονείς που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας να φροντίσουν για την εξασφάλιση κινητικών δραστηριοτήτων τους και να μη θεωρούν την ενασχόληση με την άσκηση επιβλαβή για αυτά.

Μία καλή φυσική κατάσταση μέσω άσκησης και κίνησης μειώνει την πιθανότητα αύξησης βάρους του παιδιού, με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες, δηλαδή την εμφάνιση στις μέρες μας και σε αυτές τις ηλικίες υψηλής πίεσης, χοληστερόλης και διαβήτη κ.ά..

Η σωστά προσαρμοσμένη στην ηλικία τους ενδυνάμωση των μυών και των οστών είναι απαραίτητη για την αποφυγή της κακής στάσης του σώματος και για την ανάπτυξη ενός υγιούς σκελετού.

Από την άλλη πλευρά, η κινητική δραστηριότητα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου του παιδιού, στην ψυχική του ευεξία καθώς και στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του και την καλύτερη λήψη αποφάσεων.

Το ενεργητικό παιχνίδι και η άσκηση ενός παιδιού δεν είναι μόνο απαραίτητα για την ανάπτυξη υγιούς σώματος και τη δημιουργία ενός υγιούς μοντέλου ζωής, αλλά είναι επίσης σημαντικά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της πνευματικής του ικανότητας.

Σύγχρονοι ερευνητές της αθλητιατρικής πιστεύουν ότι η συστηματική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μελέτη που έγινε σε Σουηδούς εφήβους (18 ετών) δείχνει ότι η σωματική απόδοση, μετρήσιμη στο εργομετρικό ποδήλατο, συνδεόταν στενά με τη νοημοσύνη. Όσο καλύτερα γυμνασμένος ήταν ο έφηβος, τόσο πιο αυξημένη ήταν η εγκεφαλική του ικανότητα και απόδοση (γνωστική λειτουργία), καθώς το 15% αποδιδόταν στην κληρονομικότητα, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό, το 85%, οφειλόταν στη σωματική δραστηριότητα.

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο στοιχείο που έχει μελετηθεί είναι ότι η κίνηση ενός παιδιού αποτελεί έναν σημαντικό προστατευτικό παράγοντα στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η παραπάνω διαδικασία αυξάνει την ικανότητα της συγκέντρωσης, βελτιώνει την αντίληψη και την προσοχή και διευκολύνει την πρόσληψη του σχολικού μαθησιακού περιεχομένου.

Συμπερασματικά, καλό είναι οι γονείς να παρακινούν τα παιδιά τους στην άσκηση, αφού η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των σωματικών και πνευματικών τους ικανοτήτων.

Πηγή: Diet up

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου