Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Θεράπευσαν μωρό με μεταμόσχευση ηπατικών κυττάρων


Γιατροί στο Λονδίνο ανακοίνωσαν πως θεράπευσαν ένα μωρό από μια απειλητική νόσο που κατέστρεφε το ήπαρ του, χρησιμοποιώντας ηπατικά κύτταρα από έναν δότη. Τα κύτταρα λειτούργησαν σαν προσωρινό ήπαρ, επιτρέποντας στο δικό του να αναρρώσει.


Οι γιατροί του Νοσοκομείου του King’s College που πραγματοποίησαν την επέμβαση, λένε πως είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η μέθοδός τους.

Ο μικρούλης Αϊγιάαντ Σαέντ είναι σήμερα γερός και δυνατός. Πριν από έξι μήνες, όμως, βρισκόταν κοντά στο θάνατο, καθώς ένας ιός του είχε προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια, η οποία τον οδήγησε και στη νεφρική ανεπάρκεια.

Αντί να τον βάλουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι γιατροί έκαναν στην κοιλιά του έγχυση ηπατικών κυττάρων από έναν δότη.

Τα κύτταρα άρχισαν να μεταβολίζουν τις τοξίνες και να παράγουν ζωτικές πρωτεΐνες, λειτουργώντας σαν ένα προσωρινό ήπαρ. Έπειτα από 2 εβδομάδες, το ήπαρ του Αϊγιάαντ άρχισε να αναρρώνει.

«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνική αυτή για την θεραπεία ενός παιδιού με οξεία ηπατική ανεπάρκεια», δήλωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, καθηγητής Anil Dhawan, παιδοηπατολόγος στο King’s.

«Πριν από λίγους μήνες, το μωρό αυτό ήταν τόσο άρρωστο ώστε υποστηριζόταν μηχανικά. Πιστεύω ότι του δώσαμε μία νέα ευκαιρία στη ζωή. Είναι εκπληκτικό ότι σήμερα, έξι μήνες μετά, παίζει όπως όλα τα μωρά και η ηπατική λειτουργία του είναι σχεδόν φυσιολογική».

Από την πλευρά του, ο δρ Ragai Mitry, επικεφαλής της Μονάδας Ηπατικής Επεξεργασίας του King’s ο οποίος συμμετείχε στην επινόηση της τεχνικής, εξήγησε πως τα μεταμοσχευμένα ηπατικά κύτταρα ανέλαβαν τις μεταβολικές λειτουργίες που αδυνατούσε να εκτελέσει το άρρωστο ήπαρ του μωρού.

Το ερώτημα είναι τώρα εάν η μέθοδος μπορεί να ωφελήσει και άλλους πάσχοντες από οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Οι γιατροί του King’s εφιστούν την προσοχή: απαιτείται μια μεγάλη κλινική μελέτη για να εξακριβωθεί σε ποιες περιπτώσεις είναι αποτελεσματική η τεχνική τους.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου σε σύγκριση με τη μεταμόσχευση ήπατος είναι ότι ο Αϊγιάαντ δεν χρειάζεται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, αφού δεν χρειάζεται να διατηρήσει για πάντα τα μεταμοσχευμένα κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου