Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Εμβόλιο για όλα τα είδη γρίπης

Εμβόλιο κατά της γρίπης σε όλες τις μορφές της ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την καταπολέμηση της ασθένειας που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.


Το νέο εμβόλιο δοκιμάστηκε σε μικρή κλίμακα και θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες δοκιμές, όπως επισημαίνει η βρετανική «Guardian».

Αντίθετα με τα παραδοσιακά αντιγριπικά εμβόλια, δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να αναπροσαρμόζεται για να συμπεριλάβει νέα στελέχη του ιού, ανάλογα με το ποια μορφή του είναι κυρίαρχη στην εκάστοτε χρονική συγκυρία.

Το νέου τύπου εμβόλιο δεν στοχεύει στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού και οι οποίες περιοδικά μεταλλάσσονται, αλλά εστιάζει τη δράση του σε μια σειρά από πρωτεΐνες (τη νουκλεοπρωτεΐνη και τη «μάτριξ 1») που είναι κοινές, σε ποσοστό πάνω από 90%, στο εσωτερικό όλων σχεδόν των στελεχών του ιού της γρίπης.

Επίσης, το εμβόλιο δεν ενισχύει τον αριθμό των αντισωμάτων, αλλά των κυττάρων-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα.

Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι στόχος τους είναι η δημιουργία ενός σταθερού αντιγριπικού εμβολίου, που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, κάτι που μπορεί να φανεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των πανδημιών.

Η παρασκευή ενός συμβατικού αντιγριπικού εμβολίου απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες και αρκετά χρήματα. Αν ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος, η παραμικρή καθυστέρηση (όπως συνέβη στην πανδημία του 1918, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν) μπορεί να αποβεί μοιραία για ολόκληρους πληθυσμούς.

ΠΗΓΗ: Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου