Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Κρατήσετε το γάμο σας δυνατό, ακόμη και με τα παιδιά




Είναι πολλές οι χαρές κατά τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών. Ενώ τα παιδιά είναι υπέροχα, δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η εμφάνισή τους μπορεί να προκαλέσει ένταση σε έναν γάμο.


Οι γονείς συχνά μπερδεμένοι από την έλλειψη ύπνου, την κατακερματισμένη προσοχή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιτίας των οικονομικών εντάσεων που προκύπτουν, χάνουν κομμάτια από την επικοινωνία που είχαν στην αρχή της σχέσης τους και για τον λόγο αυτό φτάνουν στο σημείο να τσακώνονται όπως ο... σκύλος με τη γάτα για το ποιος κάνει περισσότερες δουλειές του σπιτιού, ποιος πληρώνει περισσότερους λογαριασμούς, και ποιος ξέρει καλύτερα πώς ανατρέφεται ένα παιδί.

Μια πρόσφατη μελέτη που συμπεριλάμβανε 218 ζευγάρια με οκταετή συζυγική σχέση διαπίστωσε αρκετά προβλήματα όταν τα ζευγάρια έγιναν γονείς, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έγιναν. Και ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γάμοι των άτεκνων ζευγαριών επίσης χάνουν από τη λάμψη τους κατά την πάροδο του χρόνου, η λάμψη αυτών με τα μωρά εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα.

Συμβουλές πώς να διατηρήσετε τη σταθερότητα του γάμου σας

1. Μέσα στο χρόνο: Είτε πρόκειται για αφιέρωση χρόνου κατά την διάρκεια της νύχτας, είτε για μια βόλτα στο πάρκο, ή για μια βόλτα με το ποδήλατο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περνάτε το χρόνο μαζί για να κρατήσετε τη φλόγα της σχέσης ζωντανή, πρέπει να αφιερώνετε χρόνο ο ένας για τον άλλον.

2. Παύση: Αντίθετα, ο προσωπικός χρόνος έχει επίσης τη σημασία του. Είναι σημαντικό και -επιτυχώς δοκιμασμένο- οι σύζυγοι να επιτρέπουν ο ένας στον άλλον τη «μοναξιά», ώστε να μπορεί ο καθένας να αφιερωθεί στις δικές του σκέψεις ή να κάνει κάτι που εκείνος θέλει.

3. Άγγιγμα: Τα ευτυχισμένα ζευγάρια χρησιμοποιούν έναν κώδικα Μορς του γάμου, ονομάζεται άγγιγμα και είναι υποκατάστατο της συζήτησης για τα συναισθήματα.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Νίκος Βαμβακάρης Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Πειραιά και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

www.andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου