Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Γερά δόντια από τη βρεφική ηλικία


Εάν περιμένατε έως ότου τα παιδιά σας αρχίσουν σχολείο για να τα πάτε στον οδοντίατρο, αργήσατε πολύ:
η καλή φροντίδα των δοντιών αρχίζει από τη βρεφική ηλικία, πριν καν αρχίζει να βγαίνει το πρώτο δόντι του μωρού - και στη σχολική ηλικία τα παιδιά πρέπει ήδη να έχουν αποκτήσει τις συνήθειες που θα διαφυλάξουν την υγεία των δοντιών και των ούλων τους για μια ζωή.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η οδοντιατρική υγεία δεν είναι θέμα γονιδίων, αλλά προληπτικών μέτρων: απαιτείται καθημερινός, συχνός καθαρισμός, έλεγχος των επιζήμιων συνηθειών όπως το δάγκωμα των χειλιών και το πιπίλισμα του δακτύλου, κατανάλωση της αναγκαίας ποσότητας φθορίου, προσεγμένη διατροφή με ελάχιστη κατανάλωση γλυκισμάτων και επεξεργασμένων αμύλων, ιδίως μεταξύ των γευμάτων, και περιοδική φροντίδα από τον οδοντίατρο.






Η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της φροντίδας είναι η βρεφική. Οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν τα βρεφικά (νεογιλά) δόντια. Η τερηδόνα και η πρόωρη απώλεια των πρώτων μας δοντιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μόνιμα δόντια πριν καν αυτά ξεπροβάλλουν. Επιπλέον, ακόμα κι ένα μωρό που ακόμα δεν έχει βγάλει δόντια χρειάζεται τακτική φροντίδα του στόματός του.






Αποκτώντας καλές συνήθειες






Έως πρότινος, η συνήθης σύσταση ήταν να πηγαίνουν τα παιδιά για πρώτη φορά στον οδοντίατρο στην ηλικία των 2 ετών. Εντούτοις, η σύσταση αυτή άλλαξε, διότι μέχρι να γίνει το παιδί 2 ετών μπορεί να έχει αποκτήσει ορισμένες κακές συνήθειες. Γι΄ αυτό, η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται μεταξύ του 6ου και του 12ου μήνα της ζωής.






Έως τότε, όμως, καλό είναι να καθαρίζουν οι γονείς καθημερινά τα ούλα του μωρού τους με μια γάζα και να τους δίνουν φθοριωμένο νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς.






Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (ΑΑΡD), στην πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο, ο γιατρός θα εξετάσει την ανάπτυξη του στόματος και του προσώπου του μωρού θα αξιολογήσει την ανάγκη για συμπληρωματικό φθόριο, θα ελέγξει αν το παιδί έχει τυχόν επιβλαβείς συνήθειες θα ρωτήσει τους γονείς εάν το παιδί θηλάζει ή πίνει γάλα με το μπιμπερό πριν κοιμηθεί, και θα τους δείξει πώς και πότε πρέπει να καθαρίζουν το στόμα και τα δόντια του παιδιού. Επιπλέον, θα τους δώσει συμβουλές για τα τρόφιμα που προάγουν την οδοντική υγεία.






Τα μωρά που κοιμούνται την ώρα που θηλάζουν ή πίνουν με το μπιμπερό γάλα, ζαχαρωμένο νερό ή φρουτοχυμό, κινδυνεύουν να αναπτύξουν το σύνδρομο του μπιμπερού- μια σοβαρή μορφή τερηδόνας στα μπροστινά δόντια, που οφείλεται στην επίθεση των βακτηριακών οξέων που υπάρχουν στα σάκχαρα και διαβρώνουν το εξωτερικό στρώμα των δοντιών (την αδαμαντίνη ουσία).






Εάν το παιδί χρειάζεται ένα «ηρεμιστικό» μπουκάλι για να κοιμηθεί, αυτό πρέπει να περιέχει μόνο νερό. Και τα δόντια με τα ούλα του πρέπει να καθαρίζονται πριν μπει για ύπνο.






Η διατροφή






Μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι πολύτιμη για τη γενική υγεία του μωρού αλλά και για τα δόντια του. Δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια και ζωικές πρωτεΐνες λίγων λιπαρών (πουλερικά, ψάρια, κρέας) είναι απαραίτητα.






Το συχνό τσιμπολόγημα, ιδίως γλυκισμάτων και επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως τα κράκερ και τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη), ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας. Τα σνακ πρέπει να παρέχονται τρεις ή το πολύ τέσσερις φορές την ημέρα και να είναι υγιεινά (όπως φρούτα, στικ λαχανικών, ψωμί ολικής αλέσεως, γιαούρτι και γάλα). Οι φρουτοχυμοί θα πρέπει να είναι αραιωμένοι με νερό, ενώ τα αναψυκτικά θα πρέπει να δίνονται σπάνια, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη.






Φθόριο και βούρτσισμα






Το φθόριο αποτελεί κλειδί για δόντια χωρίς τερηδόνα. Εάν το πόσιμο νερό δεν είναι επαρκώς φθοριωμένο ή ένα νήπιο πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό χωρίς φθόριο, μπορεί να χρειασθεί συμπλήρωμα φθορίου. Ο παιδοδοντίατρος μπορεί επίσης να κάνει τοπική φθορίωση στα νεογιλά ή στα μόνιμα δόντια του μικρού παιδιού, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο.






Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι μια συνήθεια που πρέπει ν΄ αρχίζει νωρίς στη ζωή. Το στόμα των νηπίων πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (έπειτα από το πρωινό και πριν μπουν για ύπνο το βράδυ), ενώ καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια τους και έπειτα από την κατανάλωση γλυκισμάτων.






Το βούρτσισμα πρέπει να το κάνουν οι γονείς τουλάχιστον μέχρι το παιδί να γίνει 4-5 χρόνων, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα οδοντόπαστας και ενθαρρύνοντας το παιδί να τη φτύνει.






Στην ηλικία των 5-6 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μάθει να βουρτσίζουν μόνα τα δόντια τους, υπό την επίβλεψη των γονιών τους.






Όταν πάνε σχολείο, θα πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή ρουτίνα τους και η χρήση οδοντικού νήματος. Κάθε παιδί εξάλλου θα πρέπει να πηγαίνει μία φορά τον χρόνο στον παιδοδοντίατρο για καλό καθαρισμό, φθορίωση και έλεγχο των συνηθειών.






INFO






Το 2ο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο για τη χρήση του φθορίου στην Οδοντιατρική πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο ξενοδοχείο «Εlectra Ρalace», στην Αθήνα.






Στο πλαίσιο του συμποσίου, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής, θα παρουσιαστούν τα νεώτερα δεδομένα για τον ρόλο του φθορίου στην υγεία των δοντιών, ενώ τέσσερις ομάδες εργασίας με ειδικούς απ΄ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη χρήση φθορίου σε οδοντόκρεμες, νερό, αλάτι, γάλα και φθοριούχα συμπληρώματα όπως τα στοματοπλύματα κ.ά.






Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του συνεδρίου στα τηλέφωνα 210-6107.213 και 210-6196.327.






Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου