Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το στάδιο της μίμησης


Το παιχνίδι ρόλων είναι η πιο αγαπημένη απασχόληση στην ηλικία αυτή. Και ξέρετε κάτι; Για εκείνα η μίμηση δεν είναι καν παιχνίδι.
Απλά τα παιδιά γύρω στα δύο δένονται στενά με τα σημαντικά ενήλικα πρόσωπα της ζωής τους -κυρίως τη μαμά και τον μπαμπά- και επιδιώκουν να κάνουν ακριβώς ό,τι και οι γονείς τους, σαν να είναι η σκιά τους.







Κάνουν ό,τι κάνουν, γιατί είναι το πρότυπό τους και είναι φυσικό να ευχαριστιούνται, όταν βλέπουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν κι εκείνα. Η τάση αυτή δεν είναι απλά θέμα μίμησης, αλλά μια διαδικασία εκμάθησης εμπειριών. Όταν το μικρό σας κάνει ότι καθαρίζει τα τζάμια, φέρνει στη μνήμη του κάτι που εσείς κάνετε και αρχίζει να μιμείται ρόλους.






Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο. Το μικρό σας θέλει να κάνει ό,τι κάνετε, όχι μόνο γιατί σας θαυμάζει και είστε το πρότυπό του, αλλά και γιατίμέσα από τη μίμηση μαθαίνει πράγματα. Όταν τα μικρά παιδιά μιμούνται, σημαίνει ότι προσπαθούν να μάθουν πώς να κάνουν κάτι, καθώς επιδιώκουν να κατακτήσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες.






Αφήνοντάς το να σας μιμείται ή να συμμετέχει με τον τρόπο του, δίνετε στο μικρό παιδί ένα ρόλο μέσα στην οικογένεια, πράγμα σημαντικό για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του. Κι επειδή δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να ξεκολλήσετε το μικρό από πίσω σας, το καλύτερο είναι να εκμεταλλευθείτε αυτή τη φάση τώρα που είναι δεκτικό, για να το μάθετε πράγματα και να καθιερώσετε σωστές συνήθειες χωρίς όμως να χάσετε και τον έλεγχο. Για να τα καταφέρετε:






·Δώστε έμφαση σε ό,τι κάνει καλά






Όπως να χορέψει, να κλωτσήσει την μπάλα, να φτιάξει ένα παζλ, μην παραλείποντας την επιβράβευση και χωρίς να το αποθαρρύνετε με διαρκείς διορθώσεις. Συνηθίστε το παιδί να εκτελεί εντολές






·Ξεκινήστε από απλές εντολές, προτρέποντάς το σταδιακά να εκτελεί όλο και πιο σύνθετες, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του.






·Περιγράψτε κάθε φορά τις ρουτίνες






Η λεκτική αναφορά είναι ιδιαίτερα σημαντική, γι’ αυτό συνηθίστε να λέτε κάθε φορά τι κάνετε. Για παράδειγμα, πρώτα θα πλύνουμε τα χεράκια και μετά θα τα σκουπίσουμε με την πετσέτα. Αυτό πρέπει να γίνεται πολλές φορές μέσα στη μέρα, μέχρι να γίνει συνήθεια.






·Δεχτείτε τη βοήθειά του






Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του μικρού σας από νωρίς σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Όπως να σας δίνει τα μανταλάκια την ώρα που απλώνετε τα ρούχα.






·Εκπαιδεύστε το σε σωστές συνήθειες






Δείξτε του πώς να χτενίζεται, να ντύνεται, να πλένει χέρια και δόντια. Μπορεί να δυσκολεύεται να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθειά σας, όμως οι συνήθειες σε αυτή την ηλικία εδραιώνονται πιο εύκολα, γιατί στηρίζονται στην απλή μίμηση.






·Σκεφτείτε πριν κάνετε την αρχή






Αν κάποια δραστηριότητα πιστεύετε ότι εγκυμονεί κινδύνους, αποτρέψτε εξ αρχής το παιδί βάζοντας στοπ. Αλλιώς δεν θα μπορεί να καταλάβει γιατί κάτι τη μία στιγμή επιτρέπεται και την άλλη όχι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου