Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η ρύπανση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό

Οι έγκυοι που ζουν σε μεγάλες πόλεις διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα εξαιτίας της ρύπανσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι οι ρύποι των οχημάτων, με τις χημικές ουσίες που λέγονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ) και αποτελούν υποπροϊόντα του πετρελαίου, να αυξάνουν κατά 30% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Το νιτρικό αμμώνιο από τις βιομηχανίες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού κατά 21%, ενώ το βενζένιο και τα αιωρούμενα σωματίδια από την καύση του ντίζελ τον αύξανε κατά 10%.
Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος τον χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, ενώ οι παραλιακές πόλεις είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις ηπειρωτικές.
«Είναι γνωστό πως η ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης με χαμηλό σωματικό βάρος, αλλά τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν πως οι ΡΑΗ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπεάτε Ριτζ, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και αντιπρόεδρος στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Η δρ Ριτζ και οι συνεργάτες της ανέλυαν στοιχεία από 100.000 γεννήσεις που καταγράφηκαν σε ακτίνα πέντε μιλίων από σταθμούς καταγραφής της ποιότητας του αέρα στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Το Λος Άντζελες είναι μια από τις πόλεις στον κόσμο με τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Environmental Health», κάθε αύξηση στη συγκέντρωση των ΡΑΗ, του βενζενίου ή του ντίζελ είχε ως επακόλουθο αύξηση και των πιθανοτήτων πρόωρου τοκετού.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου