Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Προλαμβάνεται η τύφλωση κατά 80%


Ακολουθώντας το τρίπτυχο πρόληψη - διάγνωση - θεραπεία η μάχη κατά της απώλειας όρασης μπορεί να κερδηθεί με τα σύγχρονα όπλα της επιστήμης.
Είναι πλέον βέβαιο ότι το 80% από τα 245 εκατομμύρια ασθενών με πολύ χαμηλή όραση και τα 39 εκατομμύρια τυφλών θα μπορούσαν να προληφθούν, αντιμετωπιστούν ή θεραπευτούν.
Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών και Διευθύντρια της Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τίνα Ξηρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ορασης που εορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη, με σκοπό να «φωτίσει» το παγκόσμιο πρόβλημα της μερικής ή ολικής τυφλότητας, καθώς και τις θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.
Αιτία, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας
Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Οι κυριότερες παθήσεις της, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μητρόπουλο, διευθυντή Οφθαλμιατρείου Αθηνών, είναι:
- Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών.
- Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
- Το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς (πρόκειται για συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων).
Αναφερόμενος στη θεραπεία των παθήσεων της ωχράς, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι την τελευταία πενταετία έχουν φέρει επανάσταση καινούργια φάρμακα. Εκεί που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπευτική λύση ή τα αποτελέσματα των τότε θεραπειών ήταν φτωχά, σήμερα υπάρχει η ρανιμπιζουμάμπη που διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο 90% των ασθενών, με ηλικιακή εκφύλιση της ωχρράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ή οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς. Η ρανιμπιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ για όλες τις παραπάνω ενδείξεις και αποζημιώνεται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οφθαλμολογικός έλεγχος στη νηπιακή ηλικία
«Κλειδί» για επιτυχημένη έκβαση είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, αλλά στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε αυτά τα θέματα. Ασθενείς της τρίτης ηλικίας αλλά και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρ’ ότι αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος.
Ετσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνον όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των τριών ετών, ενώ από σαράντα ετών και πάνω θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου