Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ο θηλασμός βοηθά τα μωρά να αναπνέουν καλύτερα

Δυναμώνουν οι πνεύμονές τους
Είναι γνωστό πως τα συστατικά του μητρικού γάλακτος θωρακίζουν τον παιδικό οργανισμό και τον προστατεύουν από ασθένειες των πνευμόνων, με κυριότερη το άσθμα.

Τα αποτελέσματα πολύχρονης έρευνας, όμως, δείχνουν πως μεγάλο ρόλο στην ανθεκτικότητα των πνευμόνων παίζει ο τρόπος και η διάρκεια θηλασμού.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα μικρά παιδιά που έπιναν μητρικό γάλα τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής τους, μεγαλώνοντας, είχαν πολύ πιο «δυνατούς» πνεύμονες.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 1.456 μωρά, τα οποία βρίσκονταν «υπό παρακολούθηση» ως το δέκατο έτος της ζωής τους. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε εκείνα τα μωρά, των οποίων οι μητέρες είχαν άσθμα ή αλλεργίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πλειοψηφία των παιδιών είχε τη δυνατότητα να βγάλει περισσότερο και πιο γρήγορα τον αέρα προς τα έξω, μετά από μια βαθιά ανάσα.

Τα μωρά βάζουν όλοι τους τη δύναμη, για να «ρουφήξουν» το γάλα από το στήθος της μητέρας και κατά συνέπεια γυμνάζουν τους πνεύμονές τους.

Οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο για να κατασκευάσουν ένα μπουκάλι που θα έχει τα ίδια οφέλη με το στήθος της μητέρας. Σκοπός είναι να εξυπηρετεί και να ωφελήσει τα μωρά εκείνα, που οι μητέρες τους, για κάποιους λόγους, δεν μπορούν να τα θηλάσουν.

Πηγή:
mammyland

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου